iStock-489782604.jpg

Fabrikanten

WHO: Aspartaam mogelijk kankerverwekkend

GENEVE – De zoetstof aspartaam is mogelijk kankerverwekkend. Dat meldt de World Health Organization (WHO) in een bericht dat vandaag naar buiten is gebracht. Aspartaam is een kunstmatige, chemische zoetstof die veel wordt gebruikt in voedingsmiddelen en dranken sinds de jaren tachtig. Toch hoeven fabrikanten en consumenten zich nog geen zorgen te maken.

Redactie |

In het bericht van de WHO wordt gesproken over ‘beperkt bewijs’ voor de kankerverwekkendheid bij mensen. Zowel de International Agency for Research on Cancer (IARC) en de Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) voerden onafhankelijk literatuuronderzoek uit naar mogelijk kankerverwekkend gevaar en gezondheidsrisico’s die verband houden met de consumptie van Aspartaam. In de onderzoeken kwam naar voren dat het bewijs beperkt was. Toch was er genoeg reden voor de IARC om de stof de classificatie mogelijk kankerverwekkend te geven.

Dagelijkse inname
Voor de JECFA was het de derde keer dat het onderzoek uitvoerde. Het comité vond onvoldoende bewijs om de eerder vastgestelde aanvaardbare dagelijkse inname van 40 mg per kilo lichaamsgewicht voor aspartaam te wijzigen. Dat zou inhouden dat een volwassen persoon van 70 kg meer dan 9 tot 14 blikjes frisdrank op een dag zou moeten drinken om de aanvaardbare dagelijkse inname te overschrijden, afhankelijk van de andere mogelijke inname van de zoetstof uit andere voedselbronnen. Fabrikanten en consumenten hoeven zich dus nog geen zorgen te maken.

Verder onderzoek
"Kanker is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Elk jaar sterft 1 op de 6 mensen aan kanker. De wetenschap breidt zich voortdurend uit om de mogelijke initiërende of bevorderende factoren van kanker te beoordelen, in de hoop deze aantallen en de menselijke tol te verminderen," zei Dr Francesco Branca, directeur van de afdeling Voeding en Voedselveiligheid van de WHO. "De beoordelingen van aspartaam hebben aangetoond dat, hoewel de veiligheid geen groot probleem is bij de doses die gewoonlijk worden gebruikt, er mogelijke effecten zijn beschreven die door meer en betere studies moeten worden onderzocht."

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops