DB233087.jpg

Formules

Winkelbus voor landelijke gebieden in Duitsland

KASSEL – De Duitse supermarktketen Rewe en de Deutsche Bahn-dochter DB Regio Bus Mitte starten een proef met een winkelbus. De bus moet een groene oplossing zijn voor het verdwijnen van winkels in kleine dorpskernen op het Duitse platteland. Door met de bus meerdere dorpen aan te doen, hoeven bewoners niet meer met de auto naar de supermarkt.

Redactie |

Misschien voor onze oosterburen een nieuwe ontwikkeling, in Nederland kennen we dit fenomeen al heel lang. Wie kent er niet de langzaam rijdende SRV-wagen? Zelfs nu rijden er nog een aantal door het land. In Duitsland pakken ze het iets groter aan. Met een omgebouwde gelede bus van 18 meter lang wordt er vanaf maart dagelijks een vaste route gereden door het landelijke gebied rond Kassel, Schwalm-Eder en Waldeck-Frankenberg in het noorden van de deelstaat Hessen.

Fairtrade
Vanuit de bus worden 700 verschillende dagelijkse boodschappen verkocht. Om het milieuaspect te benadrukken worden er veel Fairtrade-merken en lokale streekproducten verkocht. Door de bus met een extra airconditioningsysteem uit te rusten moet het aangenaam winkelen worden. Met extra oplaadbare accu’s kan de bus acht uur lang van stroom worden voorzien zonder externe voeding.

DB233147 (2).jpg

“Bij ons staat de supermarkt voor de deur. Op het platteland moet de boodschappenbus een alledaags alternatief worden voor de auto. Als onze bus de dagelijkse benodigdheden naar het dorp brengt, hoeft niemand naar de volgende stad te rijden. Dat is niet alleen handig, maar ook klimaatvriendelijk en zorgt voor kwalitatief hoogstaand aanbod in het hele gebied. Zo slaagt de mobiliteitsomslag”, zegt Frank Klingenhöfer, bestuurslid van DB Regio AG.

Aantrekkelijk
"Met de roijdende supermarkt is er vanaf maart een nieuwe, handige winkelmogelijkheid in verschillende steden rond Kassel in Noord-Hessen. Dat maakt korte afstanden mogelijk en maakt het leven op het platteland aantrekkelijker. Extra mooi: het assortiment bevat veel producten met de keurmerken 'Tested Quality Hessen' en 'Biologisch uit Hessen'. Zo kunnen klanten regionaal en ecologisch geproduceerd voedsel uit Hessen voor de deur kopen", merkt Priska Hins op. Hins is minister van milieu, klimaatbescherming, landbouw en consumentenbescherming van de deelstaat Hessen.

DB233143.jpg

DB Regio Bus heeft al zeven zogenoemde ‘medibussen’ met medische apparatuur aan boord. Deze bussen dienen als mobiele medische praktijken en voor mobiele EHBO- en vaccinatiecampagnes op het platteland.

Bron: Levensmiddelenkrant