Formules

'Verse sappen zijn het duurzaamst'

AMSTERDAM – Verse sappen in de supermarkt zijn een stuk duurzamer dan de langer houdbare sapvarianten gemaakt uit concentraat.

Willem-Paul de Mooij |

Dit blijkt uit de Questionmark-analyse van het aanbod van 832 sappen, fris- en fruitdranken in Nederlandse supermarkten. De beste keuze volgens Questionmarkt is een glas appelsap als het gaat om arbeidsomstandigheden en milieu. Vooral verse Nederlandse peren- en appelsappen scoren opvallend goed: gemiddeld een 8. Het is waarschijnlijker dat achter sinaasappelsap of tropische sappen menselijk leed schuil gaat en dat ze schadelijk zijn voor natuur en milieu. Charlotte Linnebank van Questionmark “Een Hollands sapje de meest veilige optie.”

Appelsap vs sinaasappelsap
Voor alle vruchtensappen geldt volgens Questionmark de vuistregel: hoe verser het sap, hoe beter de keuze, omdat verse over kleinere afstanden worden aangevoerd dan sap uit concentraat. “En hoe dichterbij Nederland, hoe beter producenten presteren op gebied van milieubescherming en mensenrechten. Vers en aangelengd sinaasappelsap en appelsap zijn de meest populaire drankjes in de schappen. Circa 95 procent van het sinaasappelsap uit concentraat komt uit Brazilië. “De arbeidsomstandigheden zijn daar relatief slecht en de lonen liggen ook nog eens lager dan in Spanje, waar ook veel verse sinaasappelsappen vandaan komen. Appelsapconcentraat komt vooral uit Turkije en China, vers appelsap komt uit Nederland, Duitsland of Polen. 

Boskap en waterschaarste
Een van de grootste milieuproblemen van tropische vruchten en vruchtensappen is het kappen van tropisch regenwoud voor plantages, zegt Questionmark. Vooral ananassap uit Thailand en Kenia scoort daar door slecht: een 3. “Waterschaarste is nog zo’n verborgen verhaal achter vruchtensappen. Mangosap, veelgebruikt in tropische sapmixen, komt hoofdzakelijk uit India en Pakistan. Voor één liter mangosap is ruim negenhonderd liter irrigatiewater nodig.”

Keurmerk
Vruchtensap met een keurmerk voor arbeid of milieu voldoet aan goede basiseisen. In de reguliere supermarkten is het aanbod daarvan echter klein, stelt de onderzoeksclub. “Op dit moment draagt slechts 1 procent van het fruitdrankenaanbod in de supermarkt een keurmerk voor arbeidsrechten en 24 procent een milieukeurmerk - en daarvan komt de helft van EkoPlaza.”

[[{"fid":"45815","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Vruchtensappen Questionmark","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Vruchtensappen Questionmark","field_file_image_desc[und][0][value]":"","field_file_image_desc[und][0][format]":"ckeditor"},"type":"media","attributes":{"height":1704,"width":748,"class":"media-element file-media-original"}}]]

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops

refresco_gerber_emig_sappen_afvullen-a900x525.jpg