Fabrikanten

‘Pindakaas kan 30 procent duurder worden’

NIEUWVEEN – Grote Chinese vraag en een dreigende mislukte Argentijnse oogst duwen de prijs van pinda’s omhoog. Volgens Swartberg Levensmiddelen kan de prijs van een pot pindakaas zomaar 30 procent hoger uitkomen.

Joost Agterhoek |

Met bijna 50 procent is de import van pinda’s in China gegroeid de afgelopen tien jaar. De noot wordt gezien als een gezonde snack en vindt gretig aftrek in de vorm van pinda-olie. Daarbij wordt door slecht weer verwacht dat een kwart tot een derde van de pinda-oogst in Argentinië verloren gaat en elders in de wereld verloopt de teelt ook weinig positief. Het kan daarom bijna niet anders dat pinda’s duurder gaan worden, zeggen experts tegen de Financiële Telegraaf.

Aanzienlijk
Prijsstijging van de pinda gaat waarschijnlijk ook een duurdere pot pindakaas in de supermarkt betekenen, zegt commercieel directeur Jos van den Akker van Swartberg Levensmiddelen tegen de krant, die 30 procent erbovenop verwacht. De afgelopen jaren daalde de prijs van de pinda en zijn ook de potten goedkoper geworden. Maar volgend jaar wordt deze ‘aanzienlijk hoger’, aldus Van den Akker tegen de Financiële Telegraaf.

Bron: Financiële Telegraaf

skippy_pindakaas-a900x525.jpg