164001_20231003-petitie-den-haag_image-xl_20231005102339.jpg

Achtergrond

45.000 handtekeningen in petitie Gentechvrij

DEN HAAG – De Biowinkelvereniging presenteerde op dinsdag 3 oktober de 45.000 handtekeningen van de petitie voor gentechvrije voeding aan de Tweede Kamer. Het verzoekschrift werd opgestart door de Biowinkelvereniging en onder andere ondersteund door, Bionext, Caring Farmers, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof.

Yentl Bocxe Strik  |

De handtekeningen komen voort uit de online-petitie ‘houd ons voedsel gentechvrij’. Hiermee wil de brancheorganisatie aandacht vragen voor de nieuwe Europese wet die Nieuwe Genomische Technieken (NGT) gaat reguleren. “In dat voorstel worden producten die met nieuwe technieken zoals met CrisprCas, tot stand zijn gekomen, niet op het etiket zichtbaar. Daarmee vervalt de keuzevrijheid voor de consument om een bewuste keuze te kunnen maken”, schrijft Odin in haar berichtgeving hierover.
“De zorg voor verlies van keuzevrijheid voor burgers (voedsel) en boeren (zaadgoed) wordt zowel door de petitie, maar ook blijkens onderzoek van het Rathenau-Instituut, breed gedeeld, evenals de ongerustheid voor patenten op natuurlijke eigenschappen van planten door agro-industriële bedrijven.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: