recup-4481723_1920.jpg

Achtergrond

Afvalfonds werkt aan collectieve aanpak voor herbruikbare verpakkingen

LEIDSCHENDAM – Het Afvalfonds Verpakkingen werkt aan een collectieve aanpak om herbruikbare verpakkingen breder beschikbaar te maken. In het eerste kwartaal 2024 komt het Afvalfonds met een plan van aanpak.

Redactie |

Er wordt al volop gebruik gemaakt van herbruikbare verpakkingen in een gesloten systeem bij bedrijven, bijvoorbeeld met pallets en biervaten. Ook wordt er volop mee geëxperimenteerd, denk aan verpakkingen die in de winkel steeds kunnen worden bijgevuld. Met het doel van 100% circulaire verpakkingen in 2050 en de uitgebreide SUP-richtlijnen in het vizier is het Afvalfonds bezig met een volgende stap: een collectieve aanpak voor herbruikbare verpakkingen.

Herbruikbare bekers eerst
Algemeen directeur van het Afvalfonds Hester Klein Lankhorst: “We delen de gedachte achter de SUP. Tegelijkertijd zien we ook dat het vooral voor kleine bedrijven lastig is dit te organiseren. Met onze collectieve aanpak willen we het makkelijker maken. Ook willen we voorkomen dat je straks je keukenkastje vol hebt staan met allerlei herbruikbare verpakkingen en dat je net weer niet de goeie bij je hebt als je in de winkel staat.”

De focus van het Afvalfonds ligt straks eerst op het ontwikkelen van uniforme en gebruiksvriendelijke hergebruikssystemen, inclusief logistiek en reiniging. Klein Lankhorst zegt zich hierbij eerst te richten op herbruikbare bekers. Om hergebruik op grote schaal toe te passen is uniformering en standaardisering van systemen bepalend voor succes. Het Afvalfonds ziet hierin een regierol voor zichzelf weggelegd.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops