elektrischebezorgbustest.jpg

Formules

Albert Heijn zet stappen in elektrisch transport

ZAANDAM – Nadat de binnensteden van Den Haag en Rotterdam volledig elektrisch worden bevoorraadt door Albert Heijn, gaan nu ook Amsterdam en Utrecht op voor 100% emissievrije bezorging. Voor het einde van het jaar zullen de vier grote binnensteden dus 100% emissievrij zijn. Het is een volgende stap in de weg naar volledig uitstootvrije ketens binnen de formule, die uiteindelijk moet leiden tot 0% uitstoot in 2050.

Redactie |

Thuisbezorging van boodschappen en bevoorrading van winkels van Albert Heijn zijn in het centrum van Den Haag en Rotterdam al 100% elektrisch. Het centrum van Amsterdam en Utrecht zijn nu ook aan de beurt, en volgend jaar volgen nog meer binnensteden. Voor klanten en omwonenden betekent dit stiller en schoner vervoer, stelt de Zaanse formule, bovendien past het binnen de ambitie van AH om in 2030 45% minder broeikasgassen uit te stoten – en in 2050 helemaal niet meer. 

Snellaadpleinen
Om de winkels in de binnensteden emissievrij te bevoorraden is flink geïnvesteerd in snellaadpleinen. Eind vorig jaar werd een groot snellaadplein voor elektrische vrachtwagens in Pijnacker in gebruik genomen, inmiddels is er daar een bijgekomen op het dc in Zaandam. Bijna 20 snelladers kunnen hier meer dan 40 vrachtwagens van energie voorzien, om van hieruit alle winkels in Zaandam, Utrecht en Amsterdam emissievrij te bevoorraden. Een derde laadplein, bij het Home Shop Center in Amsterdam, zorgt ervoor dat de meer dan 60 elektrische bestelauto’s die in Amsterdam rijden kunnen worden geladen. Hier staat ook een grote opslagbatterij, voor als de stroomvraag nog groter blijkt te zijn. 

Laadpaal voor klanten
Albert Heijn plaatst daarnaast laadplekken bij verschillende winkels, om mee te beginnen die in Borculo, Ede, Eindhoven, Tilburg en Nijmegen. Dat moet het makkelijker maken voor klanten om ook fysiek duurzamer boodschappen te doen. Het gaat om volledig duurzame stroom afkomstig van Hollandse windenergie, zo laat de formule weten. In de komende jaren zal Albert Heijn het aantal laadplekken voor klanten gestaag uitbreiden. 

Bron: Levensmiddelenkrant