PRAAG – Ahold-formule Albert heeft zich door overnames en investeringen opnieuw uitgevonden in Tsjechië. Verdere groei zit in het verschiet, maar topman Jeser Lauridsen maakt zich zorgen over discriminatie en protectionisme door de overheid.
Als een grote supermarktketen als Albert een verrotte appel in de winkel heeft liggen, is de boete zwaarder dan als een regionale formule hierop wordt gepakt. Een duidelijk voorbeeld van discriminatie, zegt Ahold-bestuursvoorzitter Jesper Lauridsen in een uitgebreid interview met het Financieele Dagblad. Lauridsen staat sinds 2012 aan het roer van de Albert-formule en ontwikkelde door de aankoop van vestiging en vernieuwing van winkels het bedrijf door naar een moderne tweede speler in Tsjechië, met de Schwarz-Gruppe, bekend van Lidl en Kaufland, als nummer één.
Regelgeving
Lauridsen ziet de omzet aantrekken en voorspelt verdere groei uit het bestaande winkelbestand. Er hangt echter een donkere wolk boven het succes. De overheid werkt aan nieuwe regelgeving die voorschrijft dat Ahold of Kaufland niet meer op prijs mag onderhandelen met Tsjechische leveranciers, op straffe van een boete van 10 procent van de omzet. Het is in Tsjechië al verplicht om bij elke winkel aan te geven hoeveel procent van het assortiment binnenlands is.
Contraproductief
Ongeveer 90 procent van de producten die Albert aanbiedt komt van Tsjechische bodem, verdedigt Lauridsen zijn inkoopbeleid. De topman vindt dat de nieuwe regelgeving in strijd is met de regels voor vrije handel en dat de beperking contraproductief kan werken. Albert zou immers gedwongen zijn om buiten de landsgrenzen in te kopen, aldus Lauridsen in het interview.
Barendrecht
De topman is ervan overtuigd dat producten van eigen bodem in de Tsjechische formule toe kan nemen. Het bedrijf heeft contact met Bakker Barendrecht, dat voor Albert Heijn contacten onderhoudt met Nederlandse agrarische leveranciers. Lauridsen verwacht veel van deze samenwerking.
Bron: Financieele Dagblad