BRUSSEL – De Belgische regering gaat de regels omtrent openingstijden versoepelen. Nu nog moeten kledingwinkels, elektrozaken en supermarkten zich houden aan strikte regels, zoals een vaste sluitingsdag en openingstijden. Hier komt straks verandering in.
Naast een vaste sluitingsdag, meestal de zondag of anders de maandagochtend, mogen supermarkten niet open tussen 20.00 uur en 05.00 uur. Vrijdag en de dag voor een feestdag mogen de winkels tot 21.00 uur open blijven. Als de nieuwe regels worden ingevoerd mogen de winkels elke dag tot 21.00 uur open blijven en verdwijnt de verplichte sluitingsdag. De huidige Belgische regering vindt dat de huidige wet op de openingsuren niet meer aansluit bij de verwachtingen van de klant.
Paritair comité
Bij onze zuiderburen hebben de vakbonden grote invloed bij winkelketens. Waar bij ons een cao geldt voor de hele branche, ongeacht of een winkel eigendom is van een franchiser of de keten zelf, bepaald in België ook de grootte van het personeelsbestand onder welke arbeidsvoorwaarden de winkel valt. Daar zijn de arbeidsvoorwaarden onderdeel van onderhandelingen met zogenoemde paritair comités, die dus verschillend zijn voor het type winkel en het aantal medewerkers.
In België zijn er al een behoorlijk aantal supermarkten op zondag open en dat is gegaan in onderhandeling met het paritair comité waar de ondernemer onder valt. Dat houdt wel in dat deze winkels meestal op maandagmorgen gesloten zijn. Door verruiming van de openstellingstijden komt daar binnenkort verandering in. Zelfstandige ondernemers en franchisers kunnen straks zelf beslissen om langer en vaker open te zijn zonder onderhandelingen met het paritair comité.
Eigen beheer
De Belgische nieuwssite HLN vroeg aan de supermarktketens wat zij vinden van de voorgestelde wijziging in de regels. Daar komt duidelijk naar voren dat ketens met franchisers de beslissing daar leggen waar die hoort, bij de zelfstandige ondernemers. Voor de eigen winkels ligt dat anders. Vooral marktleider Colruyt krabt zich nog achter de oren. Daar zijn alle winkels in eigen beheer en vallen onder een duurder paritair comité met strikte regels voor uurroosters, weekendwerk en overuren, naast hogere premies voor werken in de avond en weekend.
Bron: Levensmiddelenkrant