generiek boodschappen beeld.jpg

Onderzoek

CBS: Detailhandel zet meer om in december

DEN HAAG – Ondanks een lager verkoopvolume heeft de detailhandel 11 procent meer omgezet in december 2022 dan in december het jaar ervoor. De foodsector groeide in deze maand met 5,7 procent. De non-food sector zag een groei van 21,5 procent. De onlinekanalen deden het beduidend minder met een daling van 11,1 procent. Voor heel 2022 was er een stijging van bijna 7 procent in de detailhandelomzet.

omzetontwikkeling-detail.jpeg

De winkels in voedings- en genotmiddelen moesten het stellen met een daling in het verkoopvolume van 7,8 procent. De non-foodsector zag wel een stijging in het verkoopvolume van maar liefst 22 procent. Dat is echter toe te rekenen aan de coronamaatregelen eind 2021 waardoor er een vertekend beeld ontstaat. Dat is ook de reden dat 2022 een recordgroei laat zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Online
De online-aankopen lieten in december een behoorlijke daling zien van 11,1 procent. Vooral de multi-channelers kregen het zwaar met een daling van 15,2 procent. Alleen voedingsmiddelen en drogisterijen lieten positieve cijfers zien. In alle andere sectoren daalde de omzet in de feestmaand.

Bron: Levensmiddelenkrant