buying-geaeaf4154_1920.jpg

Onderzoek

CBS: Volumedaling, omzetstijging in detailhandel

DEN HAAG – In het eerste kwartaal van 2023 is de omzet in de detailhandel gestegen met 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een volume dat 3% lager ligt kan de toename volledig worden toegeschreven aan hogere prijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat op basis van de nieuwe kwartaalcijfers over de detailhandel.

Redactie |

In de voedingssector waren het vooral de supermarkten die een hogere omzet draaiden in het eerste kwartaal. De omzet steeg met 10,5% tegen een volumedaling van 4,3%. De voedingsspeciaalzaken hebben het nog steeds zwaar met een omzetstijging van maar 1% tegen een volumedaling van 10,7%.

In de non-foodsector deden alleen de doe-het-zelfwinkels het slechter dan vorig jaar met zowel een omzet- als een volumedaling. De andere branches lieten omzetstijgingen zien van tussen de 4 en de 14% in het eerste kwartaal van 2023.

omzet-detailhandel-koopd.jpeg Bron: CBS

Bij de Internetverkopen zijn het vooral de multichannelers, winkels die zowel online als via stenen winkels verkopen, die een flinke omzetdaling te verwerken kregen van bijna 10%. De echte webwinkels zagen een stijging van 5,5% in de omzet.

Volgende gegevens van het CBS stijgt het aantal faillissementen in de detailhandel al sinds het derde kwartaal van 2021. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 86 faillissementen uitgesproken in de detailhandel.

Bron: Levensmiddelenkrant