jl_drik-mulder-branded_003.jpg Dirk Mulder is sector banker trade & retail bij ING

Columns

Colum: KI is niet meer weg te denken in de supermarkt

In een wereld die voortdurend evolueert, is aanpassingsvermogen de sleutel tot succes voor supermarkten. De opkomst van technologie heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven opereren, interactie hebben met klanten en waarde leveren aan de markt.

Dirk Mulder |

Als we praten over technologie binnen de supermarksector, dan praten we al snel over kunstmatige intelligentie (KI). Van gepersonaliseerde aanbevelingen tot geavanceerd voorraadbeheer, KI biedt tal van mogelijkheden. Voor de supermarkt is digitalisering misschien wel de meest in het oog springende ontwikkeling. Dat heeft de deuren geopend naar een scala aan verkoopkanalen. Van fysieke winkels en e-commerce tot mobiele apps en sociale media. Supermarkten kunnen nu klanten bereiken ongeacht waar ze zich bevinden. Digitalisering heeft een overvloed aan data gegenereerd. KI maakt gebruik van algoritmen en machine learning-technieken om deze grote hoeveelheden gegevens te analyseren, patronen te identificeren, beslissingen te nemen en zelfs te leren van ervaringen. Maar wat betekent dat dan voor de supermarktsector? Een paar voorbeelden.

KI stelt supermarkten in staat om klantgedrag te analyseren, waardoor ze meer gepersonaliseerde ervaringen kunnen bieden. Van gepersonaliseerde aanbiedingen en productaanbevelingen op basis van eerdere aankopen tot chatbots die klantvragen real-time beantwoorden. Door machine learning-algoritmen te gebruiken, kunnen supermarkten beter begrijpen wat klanten willen, en anticiperen op hun behoeften. Hierdoor wordt de klantbetrokkenheid groter. In lijn daarmee kunnen KI-systemen helpen bij het voorspellen van de vraag en het optimaliseren van voorraadniveaus. Door historische gegevens, seizoensinvloeden en weersomstandigheden te analyseren, kunnen supermarktondernemers hun voorraad afstemmen op de vraag, wat leidt tot minder overschotten of tekorten.
Het wordt ook gebruikt voor dynamische prijsstelling, waarbij algoritmen real-time marktgegevens analyseren om prijzen aan te passen op basis van vraag en aanbod, concurrentie en andere factoren. Dit stelt supermarkten in staat om flexibeler te zijn in hun prijsstrategie en tegelijkertijd concurrerend te blijven.
Het zorgt er ook voor dat repetitieve taken worden geautomatiseerd. Dit geldt vooral in de distributie, waar geautomatiseerde voorraadbeheersystemen en slimme logistieke oplossingen de efficiëntie hebben vergroot. Maar ook bij het vullen van de schappen. Het voorspellen van leveringsproblemen, het optimaliseren van de routeplanning en het minimaliseren van vertragingen zijn enkele manieren waarop KI bijdraagt aan een soepelere toeleveringsketen. Tot slot kan KI worden gebruikt om feedback van klanten uit verschillende bronnen te analyseren, waaronder sociale media, recensies en enquêtes. Dit stelt supermarkten in staat om snel inzicht te krijgen in de perceptie van hun formule en producten, waardoor ze proactief kunnen reageren op trends en eventuele problemen kunnen aanpakken.


Er zijn ook uitdagingen die KI met zich meebrengt. Technologische vooruitgang vereist voortdurende inspanningen van organisaties om op de hoogte te blijven en zich aan te passen aan nieuwe tools en trends. De implementatie van geavanceerde KI-systemen kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Kleinere ketens kunnen moeite hebben om te concurreren met grotere spelers die meer middelen hebben om te investeren in deze technologie. Daarbij kan de opkomst van KI ten koste gaan van menselijke interactie, een belangrijk aspect van klantenservice. Het vinden van een balans tussen KI en persoonlijke betrokkenheid is belangrijk.

En het verzamelen van grote hoeveelheden klantgegevens roept zorgen op over privacy. Men zal transparant moeten zijn over hoe ze gegevens gebruiken en opslaan, en men moet zorgen voor beveiligingsmaatregelen om klantinformatie te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.
De rol van KI in de supermarktsector is niet te onderschatten. Verstandig gebruikmaken van KI biedt supermarktondernemers kansen om de bedrijfsvoering te transformeren, klantbetrokkenheid te vergroten en efficiëntie te verbeteren. Het aanpassingsvermogen aan deze veranderingen zal bepalend zijn voor het succes in deze dynamische en concurrerende markt.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.