Milou Driesse.jpg Milou Driesse is bedrijfsadviseur

Columns

Column Milou Driesse: Hoofdzaken zijn geen bijzaken!

Momenteel maak ik van dichtbij mee hoe belangrijk gezondheid is, zowel fysiek als mentaal. Of je nou een gebroken been hebt, een zware depressie, hartfalen of andere (mentale) problemen, ze zouden allemaal op dezelfde manier bekeken moeten worden. Maar ik ben erachter gekomen dat er een enorm stigma zit op het hebben van mentale gezondheidsproblemen. Ik kan je vertellen: daar ben ik helemaal klaar mee!

Milou Driesse |

Mijn doel met deze column is om op dezelfde manier te kunnen vertellen dat een familielid in het ziekenhuis ligt met een hartprobleem als wanneer iemand is opgenomen met mentale problemen. Er zit namelijk geen verschil tussen een fysiek probleem en een mentaal probleem. Bijvoorbeeld: wanneer je hersenen door chemische disbalans niet naar behoren functioneren, is dat net zo goed een fysiek probleem. Wanneer iemand een hartaanval krijgt van de stress is dat net zo goed een mentaal probleem.
Eén ding is zeker, hier in Nederland hebben we een beeld gecreëerd dat mentale problemen je eigen schuld zijn en fysieke problemen..? Daar kan je niets aan doen. Dus wat ontstaat bij veel mensen? Schaamte! Zelfs bij mij in eerste instantie. Toen dit in mijn nabije omgeving ontstond, voelde ik ook gêne om erover te vertellen. Maar waarom, vroeg ik me af. Het antwoord moet ik je schuldig blijven. Waarschijnlijk heeft het met dat beeld te maken waarmee we zijn opgegroeid. Of met hoe makkelijk we zeggen: “Oh die? Die is knettergek.” Of uitspraken als: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Hollandser dan dat ga je het niet vinden. Dus hebben we een cultuur gecreëerd waarin praten over mentale problemen taboe is!
Het CBS schrijft het volgende: in 2021 was 18 procent van de 12-tot 25-jarigen psychisch ongezond. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. Vooral vrouwen en jongvolwassenen hadden in 2021 vaker te maken met psychische klachten dan daarvoor. Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS, een onderzoek waarin mensen vragen beantwoorden over onder meer het psychisch welbevinden.
In de retail werken veel jongeren, dus daarom spreek ik jou aan. Kijk jij voldoende om je heen naar hoe het gaat met je collega’s? Ben jij zelf voldoende bezig met gezondheid? En denk je dan alleen aan lichamelijke gezondheid of denk je ook na over hoe je mentaal gezond blijft? Zoek je hulp bij je huisarts? Dat doe je ook als je fysieke klachten hebt, toch? Praat openlijk over dit soort zaken. Alleen zo doorbreken we de belachelijke vooroordelen. Jouw hoofd is net zo normaal en belangrijk als je hart!

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: