sea-701303_1920.jpg

Onderzoek

Consumentenbond: Meeste visvervangers voldoen niet

DEN HAAG – Voor de meeste visvervangers geldt dat ze niet de gezonde eigenschappen hebben van echte vis. Dat meldt de Consumentenbond naar aanleiding van onderzoek. De meeste visvervangers bevatten geen visvetzuren en in een groot deel van de producten zit nauwelijks eiwit.

Redactie |

De bond onderzocht 22 alternatieven voor tonijn, vissticks en zalm. Daarvan zijn er slechts drie volwaardige vervangers voor echte vis, voornamelijk door de toevoeging van algenolie met dezelfde gezonde omega-3 vetzuren als in echte vis. Bij vijf andere producten was wel op de verpakking aangegeven dat er omega-3 vetzuren in zitten, maar dat klopt niet. Het gaat bij deze producten om het minder effectieve ALA, waar ons lichaam zelf een kleine hoeveelheid vetzuur van kan aanmaken.

Bouwstof
Voor de overige veertien producten is de Consumentenbond duidelijk, het zijn geen volwaardige vervangers voor echte vis. De producten bevatten weinig tot geen omega-3 en in negen producten zat te weinig eiwit, een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Zes visvervangers bevatten te veel zout, wat weer een negatief effect kan hebben op de bloeddruk.

“Naast positieve effecten voor de gezondheid heeft vis ook zorgwekkende kanten. Er is steeds meer bekend over de aanwezigheid van zware metalen, dioxines en PFAS in sommige vissoorten. En ook vanwege de visstand en de impact op het milieu is het eten van veel vis niet aan te raden. Dus het is goed dat fabrikanten met alternatieven komen. Maar als die niet de gezonde eigenschappen van vis bevatten, voegen ze niets toe”, zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Bron: Levensmiddelenkrant