Achtergrond

Consumentenvertrouwen met kleine stapjes vooruit

DEN HAAG – Het vertrouwen van consumenten blijft langzaam stijgen. In april steeg het voor de achtste maand op rij. Deze keer met één punt naar -21. Consumenten waren vooral minder negatief over het economische klimaat als de koopbereidheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie |

Nog steeds scoort het consumentenvertrouwen in de min. In juni 2021 was de stand slechts -3 waarna het snel naar beneden ging tot het dieptepunt in september en oktober 2022 met -59. Sinds die maand krabbelt het vertrouwen langzaam weer naar boven met een kleine daling van april tot augustus 2023. Het afgelopen half jaar wordt de stemming onder consumenten steeds minder negatief.

Het enige waar Nederlandse consumenten positief over zijn is hun financiële situatie voor de komende twaalf maanden. Over de afgelopen twaalf maanden zijn ze nog steeds negatief. De grootste zorgen hebben mensen over het economisch klimaat. Zowel de komende als de afgelopen twaalf maanden worden negatief beoordeeld. Ook is het volgens consumenten geen gunstige tijd voor grote aankopen.

consumentenvertrouwen-se (4).jpeg Bron: CBS
deelindicatoren-consumen.jpeg Bron: CBS

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops