Coop versterkt klantpanels en begint met abri’s

EEMNES - Coop plukt de vruchten van een jaar investeren, prijzen verlagen en C1000-winkels ombouwen. Nu deze operatie is afgerond trekt de formule voor het eerst de straat op met prijsabri’s en versterkt zijn coöperatieve karakter door meer en intensievere klantenpanels. “We vernieuwe en verzilveren wat we in huis hebben.

Coop is in de laatste vijftien jaar tijd van vijftig naar bijna tweehonderdvijftig winkels gegroeid. De omzet ging in diezelfde periode van 200 miljoen naar meer dan een miljard vorig jaar. Commercieel directeur Gerard Koning blikt terug op het omzetrecord van vorig jaar en kijkt naar wat de Velpse formule voor 2015 in petto heeft.

De heropening in Rolde is de eindfase van de C1000-integratie voor Coop. Buiten de 54 overgenomen locaties, waarvan er enkelen uiteindelijk afvielen, zijn er nog eens vier C1000-winkels bijgekomen, waarvan er twee voorheen onder een andere vlag opereerden. Blijft Coop gericht op groei?
“De ombouw is inderdaad afgerond. We zullen continu blijven zoeken naar nieuwe winkels. In Den Ham openen we binnenkort een volledig nieuwe locatie. Een Troefmarktwinkel in Gorkum wordt een Coop en in Heemstede kleurde een neutrale afnemer om. Wij hebben echt niet altijd alleen maar winkels boven de duizend vierkante meter nodig en zien kansen om in dit soort markten mooie, volwaardige Coop-winkels neer te zetten.”

Blijft Coop ook na het einde van C1000 gericht op uitbreiding?
“Zowel het winkelaantal als de omzet is in de laatste vijftien jaar vervijfvoudigd. Wij gaan ervoor om dat verder te laten groeien. Waar die winkels vandaan komen, kan ik nu geen antwoord op geven.”

Wat betekent de uitbreiding van het aantal winkels voor de klantenpanels?
“Ons streven is dat iedere winkel een panel heeft. Dat is niet zo, maar we ambiëren het wel. We werven meer panelleden om deze klantengroepen te verjongen en uit te breiden. De leden gaan zich meer op proeven en producttests richten. Onze betrokkenheid is altijd al hoog geweest, dat past ook bij onze merkwaarde Dichtbij. Een goed voorbeeld daarvan is onze Doekoeactie, die verder uitgroeit naar zeshonderd deelnemende basisscholen dit jaar. Onze Bloemenbus, waarmee klanten iemand een bloemetje cadeau kunnen doen, vindt ook gretig aftrek. Dergelijke sympathieke acties met weinig kosten dragen bij aan de klantentrouw.”

Coop voegde vorig jaar twee distributiecentra in een dc in Gieten samen en moderniseerde het vleesverpakkingsbedrijf. Wat zijn hiervan de opbrengsten?
“In onze logistieke operatie zijn onze kosten verlaagd en is onze voorraad gehalveerd. Dat betekent significante besparingen. Alle winkels worden nu vanaf één punt geleverd. Voor sommigen betekent dat meer kilometers, dat klopt, voor andere winkels blijft de afstand gelijk. Dat is geen voor- of nadeel. Bovenal heeft deze samenvoeging effect op de kosten en gaat de kwaliteit van de operatie omhoog. Feitelijk is er één keer minder kans op misgrijpen. In ons vleesbedrijf hebben we zwaar gemechaniseerd en is de hele etikettering geautomatiseerd. De aanpak is efficiënter: minder voorraad en sneller producten met een langere tht in het schap. Het verschil is stevig.”

2014 was - zonder groei in de markt - uitdagend, staat in het jaarverslag te lezen. Welke kant gaat 2015 op?
“De markt zit iets hoger en kijkend naar de marktcijfers van dit moment zit Coop weer wat hoger. Die verhouding is ongeveer gelijk aan vorig jaar (Coop plust 6 procent). Ik denk wel dat de groei is teruggevonden.”

Zet Coop het prijsverlagingsprogramma verder door?
“Met het grote programma zijn we klaar. Het was bedoeld om gelijk te komen met de markt en we laten dat niet meer los. Ons prijsniveau is verbeterd, de promoties zijn verstevigd en het actie-omzetaandeel is hoger. Er staan minder aanbiedingen in de folder voor lagere prijzen. Kijk maar eens goed naar de voor- en achterpagina van de folder, (runderbiefstuk van 500 gram, van 9.25 voor 4.99 en een krat Amstel van 14,39 voor 8,89, red). Nieuw is dat we dit jaar voor de eerste keer abri’s inzetten voor onze aanbiedingen. We willen uitleggen dat we echt goedkoper zijn, dat ons prijsniveau is rechtgezet en met abri’s, die we zeer frequent in de buurt van winkels zullen gebruiken, zijn we er extra op gericht dat uit te nutten.”

Bron: Levensmiddelenkrant

grote_foto_gerard_koning-a900x525.jpg