bierfles.jpg

Fabrikanten

Craft en Nederlandse Brouwers: ‘Verhoging bieraccijns desastreus’

DEN HAAG – Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag aangekondigd de bieraccijns extra te verhogen met gemiddeld ruim 16%. Dat komt dus bovenop de verandering van het accijnssysteem per 1 januari aanstaande. Volgens Nederlandse Brouwers en Craft kan dit betekenen dat de accijns in totaal met 50% of meer wordt verhoogd. De extra kostenstijging is hard aangekomen bij de brouwers en daarom roepen ze de Tweede Kamer op deze niet door te laten gaan.

Redactie |

Nederlandse Brouwers behartigt de belangen van veertien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen, Craft is de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen. Voorzitter van Craft Jos Oostendorp zet uiteen wat de voorgenomen extra accijns kan betekenen voor zijn achterban: “Voor bijvoorbeeld de populaire bierstijl tripel (8,5%) gaat de accijns per 1 januari met ruim 50% omhoog. Vooral de lokale brouwerijen worden daardoor nog harder geraakt. Terwijl zij al worden geconfronteerd met hoge kostenstijgingen, die vaak maar gedeeltelijk kunnen worden doorberekend aan groothandel en afnemers en uiteindelijk in de consumentenprijzen. Veel brouwerijen knokken hard om te overleven.”

Verkeerde keuze
Zijn evenknie bij Nederlandse Brouwers Fred Teeven vindt het ‘krommer dan krom’ wat het demissionair kabinet doet. “Het kabinet zegt zich zorgen te maken over het huishoudboekje van iedere Nederlander. Maar het is hetzelfde kabinet dat vervolgens de accijns op bier met gemiddeld 16% verhoogt. Wij vinden het een verkeerde keuze om zo de kosten verder te laten stijgen voor consumenten, horecaondernemers en brouwers”, aldus de voorzitter. Hij vervolgt strijdbaar: “We gaan graag in gesprek met lijsttrekkers en fractievoorzitters over deze desastreuze plannen. Het (alcoholvrije) bier staat voor ze klaar! Onze bierbrouwers werken elke dag met passie voor hun ambacht, om heerlijke bieren te brouwen en mensen verantwoord te laten genieten. Nu de deuren van de kroegen en cafés weer als vanouds open zijn, worden niet alleen brouwers, maar ook horecaondernemers en Nederlanders, die willen genieten van een lekker glas bier, onevenredig hard getroffen door deze forse accijnsverhoging.”

De grens over
De verenigingen die samen optrekken om de belangen van hun achterban te behartigen stellen dat de bieraccijns in Nederland al fors hoger is dan die in onze buurlanden. Met de dubbele verhoging wordt het verschil nóg groter. Zo is bijvoorbeeld de accijns op pils in Nederland vanaf 1 januari 81% hoger dan in België. Voor een blond bier wordt dat 93%. In Duitsland zijn de verschillen nog veel groter: tot 360% voor pils en 420% voor sommige andere populaire bieren. Oostendorp vreest dat veel landgenoten straks niet alleen voorbrandstof de grens overgaan, maar ook voor bier. Bovendien raakt de accijnsverhoging ook de horeca, stellen de belangenbehartigers. 

Preventiebesluit
Teeven en Oostendorp vinden dat de accijnsverhoging voor bier niets met het preventiebesluit te maken heeft, want de brouwers hebben naar hun mening hun verantwoordelijkheid genomen en zich de afgelopen jaren volop ingezet voor verantwoorde bierconsumptie. “De handtekening van de bierbrouwers staat onder het Nationaal Preventieakkoord. De daarin gemaakte afspraken zijn we nagekomen. Diverse initiatieven gericht op sport en studenten zijn ontwikkeld. We hebben fors geïnvesteerd in een breed en kwalitatief aanbod aan alcoholvrije bieren als alternatief voor alcoholhoudende bieren. En met succes, want met drie van de vier doelen uit het NPA liggen we op koers”, aldus Teeven. Het verhogen van de bieraccijns dient volgens hem ‘uitsluitend en alleen het vullen van de schatkist’. Die wordt door de accijnsverhoging met meer dan 70 miljoen euro aangevuld. 

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops