IMG_5485.jpeg Erika en Evert-Jan van Egteren zijn trots op hun nieuwe supermarkt. Deze heeft karakteristieke punten in het ontwerp, als knipoog naar de vele puntdaken in het dorp.

De gloednieuwe Boon’s Markt in Uddel bewijst: ‘het kan wèl’

UDDEL – De volledig nieuwgebouwde Boon’s Markt in Uddel opent op donderdag 3 juli de deuren. Dit is niet zomaar een supermarkt. Na jaren van plannen, overleggen, onverwachte obstakels en knopen doorhakken, is het dan zover. Trotse eigenaar Evert-Jan van Egteren vertelt ronduit over hoe het allemaal begon, hoe het traject verliep en hoe uiteindelijk de cirkel rond is gekomen.

Kim Schoonman |

De supermarkt bestaat sinds jaar en dag – voorheen onder de naam Coop – en achterin zat al die tijd bakkerij Schouten. Die was geïntegreerd in de supermarkt en alleen nog op papier een apart bedrijf. “We hebben alles nu samengevoegd en de bakkerij naar voren gehaald.”

In den beginne
Dat Van Egteren het supermarktondernemen en specifiek het bakkerswezen een warm hart toedraagt, is geen toeval. “Ik ben vroeger ooit bakker geweest”, begint hij. “Mijn ouders hadden een groentezaak hier in het dorp. Toen mijn vader zestien was, begon hij zijn handel te verkopen met paard en wagen. Na de oorlog heeft hij een Opel Blitz gekocht, zo’n groene van de Duitse Wehrmacht. De groene verf zat nog onderop”, lacht hij. “In 1974 heeft hij een fysieke winkel gebouwd met mijn moeder en is de groentezaak begonnen.” Ze verdienden een goede boterham met deze zaak, maar toen werd Van Egterens vader ziek. “Ik was zestien, zat in het examenjaar van de detailhandelsschool en wilde de zaak van hem overnemen zodra ik klaar was. Hij zei echter: ‘Jongen, dat gaan we niet doen, want over tien jaar is er in geen enkel dorp nog een supermarkt. Dan kun je beter bakker worden of in een supermarkt gaan werken.’ Dus zo is het eigenlijk begonnen. Ik werd bakker bij bakkerij Schouten, van wie ik nu de supermarkt en bakkerij overneem”, zegt hij enthousiast.

Vertegenwoordiger
Op zijn drieëntwintigste kwam de twijfel of hij wel zijn hele leven bakker wilde blijven. “Ik had altijd twee idealen: zelf ondernemer worden óf vertegenwoordiger.” Hij begon in die laatste functie, maar ontdekte al na drie maanden dat dat niets voor hem was. “Toen vroeg mijn oude werkgever Schouten of ik niet in zijn uitbreidende supermarkt – toen nog Meermarkt – wilde komen werken. Dat beviel heel goed en ik haalde ondertussen al mijn managementdiploma’s.”
De naam Meermarkt verdween en er moest een andere formule gezocht worden. “Spar was in die tijd voor onze winkel de veilige keuze, maar het werd de ambitieuze richting, een Coop.” Opnieuw volgde er een uitstap van een paar jaar, waarbij Van Egteren uiteindelijk bij Royal Steensma Bakery Ingrediënts commercieel manager MKB werd voor de Benelux. “Maar goed, dat politiek bedrijven, daar hou ik niet van. Ik wil gewoon rechtsaf, rechtdoor of linksaf en mijn eigen koers varen. Dan moet je dus zelf ondernemer worden”, moest hij toegeven.

De nieuwe formule
In een gesprek met Schouten hoorde hij dat het allemaal wat minder ging. De nieuwbouw wilde niet lukken en er was geen bedrijfsopvolging. Natuurlijk was Van Egteren de uitgelezen kandidaat, maar hij wilde niet meer in loondienst. “Op een avond zaten we bij elkaar op de veranda met een onafhankelijk adviseur en waren we er vrij snel uit. We tekenden een intentieverklaring en een week later kregen we het bericht dat Coop en Plus gingen fuseren.” Dat zette even de rem op alle plannen, maar uiteindelijk zette hij toch door: “Ik zou eerst instappen met een minderheidsbelang, we gingen een goede formule zoeken en zorgen dat de nieuwbouw geregeld werd. Alles in één keer 100% doen. De insteek was: Wim en Jeanet Schouten bouwen de nieuwe supermarkt en mijn vrouw Erika en ik huren die. Zo hebben zij een pensioen en wij de exploitatie, het beste voor beide partijen.” Dat was de start van de zoektocht naar een nieuwe formule, wat uiteindelijk Boon werd.

Durven en geloven
De inrichting lag in handen van Van Egteren en zijn vrouw, waarbij Boon heeft meegedacht en begeleid. “Alleen het bakkerijgedeelte hebben we volledig zelf gedaan. Daar heeft Boon natuurlijk geen ervaring mee en niet veel belang bij. Het was geen makkelijk traject en je ziet natuurlijk dat er op veel plekken geen opvolging is in een dorp en dat zo’n supermarkt verdwijnt. Je hebt twee ondernemers nodig, de familie Schouten en wij, die hun nek durven uitsteken. En je hebt een franchiseorganisatie nodig, in dit geval Boon’s Food Group, die er echt in gelooft. Het was een traject met veel pieken en dalen, maar het resultaat mag er zijn.”

"Wim en Jeanet Schouten bouwden de nieuwe supermarkt en mijn vrouw Erika en ik huren die. Zo hebben zij een pensioen en wij de exploitatie, het beste voor beide partijen"

Over Boon niets dan goeds
“Boon is een prachtig bedrijf. Voordat er Coop-supermarkten naar Boon gingen, waren er meer filialen dan zelfstandig ondernemers. Het is in dat opzicht een groeiend bedrijf en nog wel wat bescheiden”, vindt hij. “Ze mogen veel meer van de daken schreeuwen over wat er in Pesse, Terwolde en in Boekelo is neergezet. Iets waar Plus niet in gelooft, in tegenstelling tot Boon. De pay-off van Boon luidt dan ook: ‘het kan wèl’. Boon is een formule die het aandurft en het doet. Als in een dorp als Uddel de supermarkt zou verdwijnen, zou dat gewoon een kleine ramp zijn.” Boon is een partij die heel goed bij Van Egteren past. “Je hebt best brede kaders waarbinnen je kunt opereren en je krijgt een hele uitgebreide gereedschapskist aangereikt. Dat past als je als ondernemer wat vrijheid wil. Verder is het een hele professionele organisatie. Het automatisch bestelsysteem vind ik echt beter en gebruiksvriendelijker dan wat we bij Coop hadden. Natuurlijk kun je in sommige dingen merken dat ze groeiende zijn, maar de basis, van logistiek tot margebeleid, hebben ze gewoon goed op orde. Voor ons type winkel, dorps- en wijkwinkels, is dat het beste van de hele branche op dit moment. Dat durf ik wel te zeggen.”

De bakkerij
“Een bakkerij in een supermarkt geeft ontzettend veel versbeleving. De broodbakkerij is helemaal open, mensen kunnen alles zien en ruiken. Dat is uniek in Nederland”, aldus Van Egteren. “Ik heb in mijn vorige job ook heel veel bakkerijen en supermarkten, met name in Duitsland en Oostenrijk, gezien. De shop-in-shop is daar heel gewoon. De bakker zit vaak in het voorportaal, voordat je de supermarkt ingaat. Dat hebben wij nu ook. Iedereen weet denk ik wel dat brood en banket, samen met agf, heel belangrijk zijn voor het imago van je supermarkt. Zeker van de fullservicesupermarkt”, antwoordt hij op de vraag wat het voordeel is van een bakkerij in de supermarkt. “Het genereert veel traffic.”

Uitzonderlijk besluit
Toch moet je goed nadenken voordat je zo’n besluit neemt. “Vooral qua assortiment. Ik heb veel bakkers gezien die verzanden in assortiment. Met de kostprijs en het loonkostenaandeel moet je wel heel goed nadenken over wat rendeert, en wat kan een ander beter dan ik? Bakkerij Voordijk, de contractleverancier van Boon, kan net zo goed cake bakken als ik, maar is beter in spritsen en dat soort dingen. Dus wij hebben gewoon een scherpe keuze gemaakt in wat we zelf maken: grootbrood, kleinbrood en nat gebak. De lokale specialiteiten maken we zelf en met de bake-off lopen we mee met het Boonverhaal. We proberen het beste van twee werelden te pakken.”

Anders dan anders
Vaak moet een ondernemer bij verbouwen rekening houden met wat er bouwkundig voorhanden is. Dat was in dit geval niet nodig. “Hier konden we nieuw bouwen, dus dat gaat dan net wat makkelijker en zo kon ik ook de beslissing nemen om de afdeling brood en banket naar voren te halen. Met Willem Boon heb ik daar gesprekken over gehad. Die snapte mijn idee en wilde daarover meedenken. Bij ons begin je met het ontbijtmoment: brood, vleeswaren, kaas en dan gaan we verder met tapas en de rest. Achterin, op het versplein, vind je agf. Dat wijkt af van een reguliere Boon’s Markt, die geen eigen bakkerij heeft. Onze goed beargumenteerde indeling is geaccepteerd door Boon. Dat is het mooie van zo’n organisatie. Er schuilt een gevaar in het heel sterk invullen van iedere winkel op basis van een landelijke formule. Bij Boon heb je veel eigen inbreng om in te spelen op de lokale consument.”

"Voor ons type winkel, dorps- en wijkwinkels, is Boon’s de beste van de hele branche op dit moment"

Uitdagingen
Over de grootste uitdaging in het hele traject is de ondernemer kort maar krachtig: “Alles met vergunningen. Er is zoveel regelgeving in Nederland, dat de ene regel de andere tegenspreekt.” Als voorbeeld noemt hij een akoestisch rapport. “We zouden volgens dat rapport tussen ons en de buren een scherm moeten plaatsen van 4,20 meter hoog. Waarop de welstandscommissie en een stadsbouwmeester zeiden: ‘Dat willen we niet en dat mag niet.’ Dan moet je daar weer een compromis in vinden. Dat kost heel veel tijd en geld.”

Financiering is vaak ook een uitdaging, hoewel hem dat niet is tegengevallen in het proces. “Toch moet je dat niet onderschatten, net als het verzekertraject. Het zijn de minder leuke dingen, maar wel erg belangrijk en het hoort erbij. Dus begin daar op tijd mee en neem er de tijd voor”, is zijn duidelijke advies.

Eerste reacties
“Iedereen die wij spreken vindt de uitstraling van het pand en de materialen echt helemaal geweldig”, vertelt Van Egteren enthousiast. “Daar zijn de mensen nu al een soort van trots op, merk je. Zo’n mooie supermarkt in ons dorp.” Hij legt uit dat de omgeving vrij druk bebouwd is, omdat er vanaf de jaren dertig in de vorige eeuw steeds een stukje buurt bij is gekomen. “Er zijn heel veel daken met puntjes en dat heeft de architect van Bureau Slaa en Van Asselt, heel speels in eigentijdse look terug laten komen. Ons pand heeft hiermee een moderne uitstraling, die toch helemaal bij het dorp past.” Verder is het helemaal onderhoudsvrij, duurzaam en supergeïsoleerd. De hele koelinstallatie is CO2-neutraal.

De cirkel is rond
De ondernemer kijkt uit naar de opening. “De avond ervoor hebben we open huis, het eerste halfuur in besloten kring en daarna is het hele dorp welkom om onze winkel te bezichtigen. We hebben een lokale cateraar gevraagd om verse hapjes te maken en uit te serveren van producten die wij in onze winkel verkopen. Zo gaan we mensen al laten kennismaken met ons assortiment. En de plaatselijke muziekvereniging komt een serenade brengen. Dat hoort er ook een beetje bij in het dorp”, meldt Van Egteren.

Donderdagochtend begint om half negen met het lintje doorknippen. “De onderbouw van de twee basisscholen in het dorp mogen als eerste naar binnen voor een speurtochtje in de winkel en ze gaan naar huis met een goodiebag. Om negen uur mogen de klanten hun boodschappen komen doen.” En wie heeft de eer om de officiële openingshandeling te verrichten? Zal Willem Boon het lint doorknippen? “Nee, dat willen we mijn moeder laten doen”, zegt Van Egteren verrassend. “Mijn moeder (84) en de vader van de familie Schouten (95) zullen dat samen doen als de grondleggers van de supermarkt en de bakkerij vanuit het verleden.” Een mooie bezegeling van de cirkel die rond is en het begin van een nieuw hoofdstuk.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.