20230530_113611.jpg

Ondernemers

De kleinste Spot loopt vooruit op tabakswetgeving

BENNEBROEK – Supermarktondernemers bereiden zich voor op het naderende verkoopverbod van tabak, dat per 1 juli 2024 ingaat. Een aparte ruimte ervoor inrichten, zoals nu vaak met de slijterij gebeurt, is ook niet toegestaan. De meeste supermarkten kunnen de tabaksomzet en klanten niet missen of moeten rokers naar omliggende plaatsen verwijzen waar nog wel een verkooppunt is. In het Noord-Hollandse Bennebroek is onlangs misschien wel het kleinste punt geopend.

Gerard van Oosbree |

Met een oppervlakte van tien vierkante meter is de nieuwste vestiging van Spot niet groot te noemen. “Klanten vinden de ruimte best wel klein met 2 bij 5 meter, maar zij kijken naar binnen.
Vanachter de toonbank kijk je lekker naar buiten, dus voor het personeel valt het mee”, zegt Ingrid Zwetsloot. Zij is mede-eigenaresse van de naastgelegen Gall & Gall en DA Drogist. De Albert Heijn aan de overkant van de straat is eveneens van het familiebedrijf, dat in 1936 is opgericht door opa Zwetsloot.
Ondertussen is ook de vierde generatie onderdeel van het management. De nieuwste aanwinst voor de familie is De Spot, een formule van Convenience Concept, waar onder andere ook de Cigo-winkels onder vallen.

Magazijn
De ruimte waar het nieuwe tabaksverkooppunt zetelt, was eerder in gebruik als magazijn voor de DA en Gall & Gall. “We hebben ooit een apart tabakswinkeltje gehad, maar na een jaar hebben we de verkoop al naar onze Albert Heijn gebracht”, legt Zwetsloot uit. “Dat was toen we de winkels openden in 1989. Gelukkig was het pand kadastraal opgedeeld in drie huisnummers. Dat komt dus nu mooi uit, omdat tabaksverkoop straks geen banden meer mag hebben met andere winkels. Voor de Spot hebben we zelfs een aparte bv opgericht.”
De reden waarom Zwetsloot nu al vooruitloopt op de wetgeving, is dat zowel de DA als de Gall & Gall verbouwd worden. “Onze AH is vier jaar geleden nog helemaal vernieuwd naar de laatste inrichting met meer vers. Het andere pand, waar onze drogisterij, slijterij en nu ook Spot in zitten, is nu verbouwd. We zijn onder meer van het gas af. Toen zijn we gaan bedenken wat we met de opslagruimte konden doen die we toch niet meer nodig hadden. Dat bleek een mooie plek voor Spot. De pui die we jaren geleden hebben laten dichtmetselen, is nu weer open. We hoefden alleen nog een wand te plaatsen en we waren klaar voor de toekomst”, legt ze uit. “We weten nog niet hoe we het serviceplein in de AH nu gaan inrichten.”

"Klanten zullen vooral moeten wennen aan de andere openingstijden"

Uitgebreid
De kansspelen zijn vanuit de drogisterij meteen verplaatst naar de Spot, en het tabaksassortiment is vergroot. “In de AH hadden we sinds 2019 een automatische uitgeefmachine voor de pakjes sigaretten. Aan de servicebalie konden de medewerkers intikken wat de klant wilde kopen en de machine verstrekte dan de juiste pakjes. We hadden dus niet de kasten zoals je die in de meeste supermarkten achter de servicebalie ziet. We waren daardoor wel beperkt in het tabaksassortiment. Die beperking hebben we nu niet meer. Dus verkopen we nu ook de grotere verpakkingen van 60 en 100 stuks, hebben we doosjes sigaren en zelfs een humidor voor losse sigaren. We hebben in de Spot nu ook plek voor e-sigaretten”, vertelt Zwetsloot.

Klanten zullen vooral moeten wennen aan de andere openingstijden, denkt de eigenaresse. “De Spot is open van 8.00 tot 18.00 uur. Dat is korter dan ze gewend zijn in de Albert Heijn. Maar ze hoeven in ieder geval niet ergens anders naar toe, behalve naar de andere kant van de straat”, besluit ze lachend.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.