AD+Filature+(4).jpg Foto: Delhaize

Buitenland

Delhaize rond verzelfstandiging winkels af

KOBBEGEM – Delhaize heeft voor alle winkels een zelfstandige ondernemer gevonden. Dat meldt de Belgische supermarktketen in een persbericht. Alle 128 winkels die eerder in eigen beheer waren, worden verzelfstandigd. De aankondiging van deze stap in maart vorig jaar, leidde tot stakingen en tijdelijke winkelsluitingen.

Redactie |

Delhaize maakte tijdens de ondernemingsraad van maandag bekend dat het ook voor de laatste 21 winkels ondernemers heeft gevonden. Ondertussen worden in hoog tempo de reeds bekende overgenomen winkels overgedragen. Ondertussen zijn er al 45 winkels nu in beheer van een zelfstandige ondernemer. De op maandag aangekondigde winkels worden tussen juni en december van dit jaar overgedragen.

Presteren
De 128 winkels die het bedrijf in eigen beheer had, presteerden gemiddeld slechter dan de 636 winkels van zelfstandige Delhaize-ondernemers. Volgens de supermarkt had de lokale betrokkenheid van de ondernemers grote invloed op de prestaties en daarom werd besloten ook de eigen winkels te verzelfstandigen. Dat viel bij het personeel en de vakbonden niet in goede aarde en men vreesde voor verslechtering van de arbeidsomstandigheden.

Paritair Comité
In België zijn er verschillende cao’s voor verschillende typen winkels. Dat heeft voornamelijk te maken met het aantal medewerkers in vaste dienst. Arbeidsvoorwaarden worden uitonderhandeld in zogenoemde Paritair Comités per winkeltype of bedrijfstak. In België zijn er honderden van deze comités. Voor supermarkten zijn er verschillende Paritair Comités voor winkels met meer of minder dan 50 medewerkers in vaste dienst. Bij onze zuiderburen werken veel mensen via een uitzendbureau. Zo houden ondernemers hun aantal vaste medewerkers laag. Bij Delhaize waren de meeste medewerkers in vaste dienst, soms al vele jaren, en die vreesden dat een groot deel moest gaan werken via een uitzendbureau met andere arbeidsvoorwaarden.

Bron: Levensmiddelenkrant