vakkenvuller 2.jpg

Formules

Eindbod supermarkten: 10% loonsverhoging voor personeel

WOERDEN – De werkgevers in de supermarktbranche hebben in een eindbod 10% loonsverhoging gedaan aan de vakbonden. De loonsverhoging kan ingaan per 1 september als de leden van de vakbonden akkoord gaan. Vakbonden FNV en CNV gaan het eindbod voorleggen aan hun leden die werkzaam zijn bij de supermarkten.

Redactie |

De onderhandelingen die zijn gevoerd gingen om twee cao’s. De cao voor grootwinkelbedrijven in levensmiddelen is voor mensen die in dienst zijn van één van de grote supermarkten als Albert Heijn, Jumbo of Lidl. De cao voor zelfstandige supermarktondernemers en foodspecialiteitenwinkels is er voor medewerkers van kleine zelfstandige supermarkten of franchise supermarkten. De cao’s wijken op details van elkaar af maar de onderhandelingen worden voor beide cao’s gevoerd.

Praten
De nieuwe cao moet gaan lopen van 2 juni dit jaar tot 20 juni 2024. In het eindbod van de werkgevers, vertegenwoordigd door het Vakcentrum en VGL, is aangegeven dat zij tijdens de nieuwe looptijd willen praten over de structuur van het loongebouw en het actualiseren van de functiewaardering. De uitkomsten moeten dan worden meegenomen in de onderhandelingen over de volgende cao.

Vakvolwassen
Vakbond FNV wilde al voor deze cao praten over een aantal andere belangrijke zaken. FNV-bestuurder Daniëlle Wiek zegt daarover: “Het is een goed loonbod en er komen geen verslechteringen. Wel hadden we graag nog afspraken gemaakt over andere belangrijke dingen, zoals het verlagen van de zogeheten vakvolwassen leeftijd naar 18 jaar. Medewerkers tussen de 18 en de 21 krijgen nu nog een jeugdloon afhankelijke van hun functie en leeftijd.  Tevens wilde de bond praten over automatische prijscompensatie, het meestijgen van de lonen met de prijzen in de winkels. Ook over meer vaste banen en het repareren van de zondagstoeslag. Maar helaas wilden de werkgevers daar geen tijd meer voor uittrekken.”

Bron: Levensmiddelenkrant