6453abd53ab71.jpg

Onderzoek

Fairtrade Nederland betaalt hogere premies aan boeren

UTRECHT – Keurmerk Fairtrade Nederland heeft in 2022 meer premie uitbetaald aan boeren en werknemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De premiebijdrage bedroeg in totaal 9,2 miljoen euro. Dat is 16% meer dan een jaar eerder toen het keurmerk 7,9 miljoen euro uitkeerde.

Redactie |

De premies staan in relatie tot de verkoop van producten met het Fairtrade-keurmerk. De premies worden, naast de minimumprijzen die boeren ontvangen, uitbetaald aan de coöperatie waar de boer lid van is of het premiecomité van de werknemers op plantages. Boeren en medewerkers mogen zelf beslissen waar het geld aan wordt uitgegeven. Boeren stoppen het geld vaak in duurzame bedrijfsontwikkeling, terwijl medewerkers er vaak gemeenschapsprojecten als onderwijs en gezondheidszorg mee financieren.

“De laatste tijd zijn veel prijzen aan het stijgen en dat merken we allemaal in onze portemonnee. Natuurlijk geldt dat ook voor boeren en werknemers in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika", benadrukt Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland. “Onze minimumprijs dient als vangnet ten tijde van marktschommelingen, maar de premie is daarnaast ook van groot belang om een bijdrage te kunnen leveren aan een beter bestaan voor boeren en werknemers. We zijn daarom enorm blij met de stijging van onze premiebijdrage omdat we hiermee meer impact kunnen maken. De verhoging is mogelijk gemaakt door volumegroei van het aantal verkochte Fairtrade producten op de Nederlandse markt.”  

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: