Formules

Fabrikanten

FNLI pleit voor definitieve introductiedatum Nutri-Score

DEN HAAG – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verkoos in 2019 de Nutri-Score als best beschikbare voedselkeuzelogo. Hoewel deze in eerste instantie medio 2021 werd ingevoerd in Nederland, liep dit vertraging op. Federatie Nederlandse Levensmiddelen industrie (FNLI) stelt dat er een concrete datum moeten komen voor de invoering van de Nutri-Score.

Ruby van Hooijdonk |

De vertraging is gekomen door de evaluatie van het algoritme waar het logo op is gebaseerd. Het algoritme, dat aan de grondslag van het logo ligt, moet in lijn worden gebracht met de voedingsrichtlijnen. Onder deze voorwaarde heeft de FNLI de invoering van het logo geaccepteerd.

Evaluatie
De FNLI heeft toegezegd de evaluatie door een internationale wetenschappelijke commissie en het besluit van de staatssecretaris af te wachten, voordat producenten Nutri-Score kunnen gaan gebruiken. Enkele partijen zijn echter al begonnen met de invoer zoals Domino's, Albert Heijn en Plus. Mede door de coronacrisis heeft deze evaluatie vertraging opgelopen. Hoewel de federatie hiervoor begrip toont, verklaart dit volgens hen niet het feit dat er nog geen datum is voor de officiële introductie. FNLI roept het ministerie van VWS op om zo snel mogelijk met een definitieve datum te komen voor de introductie van de score.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

nutriscore.jpg