666805d443062.jpg Foto: FrieslandCampina

Fabrikanten

FrieslandCampina beloont melkveehouders voor duurzaamheidsprestaties

AMERSFOORT – Zuivelproducent FrieslandCampina keert 245 miljoen euro aan toelages uit aan haar leden-melkveehouders. De boeren worden beloond voor hun duurzaamheidsprestaties en krijgen gemiddeld € 2,62 per honderd kilogram boerderijmelk.

Redactie |

De melkveehouders krijgen de toeslagen via twee beloningssystematieken die het bedrijf gebruikt voor het belonen van duurzaamheidsinspanningen. Via het vorig jaar gelanceerde ‘Foqus planet Duurzame ontwikkeling’ wordt zo’n 190 miljoen euro uitgekeerd. Daarnaast wordt er meer dan 55 miljoen euro uitgekeerd aan boeren die meedoen aan een bijzonder melkstroom. Dat kan zijn biologisch, On the way to Planetproof en VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechniek).

Foqus planet
“In 2023 lanceerden we onder de naam ‘Foqus planet Duurzame ontwikkeling’ een nieuw systematiek voor het uitbetalen van onze duurzaamheidstoeslagen”, zegt Cor Hoogeveen, bestuurslid Zuivelcoöperatie FrieslandCampina. “We betalen nu voor het eerst uit volgens deze nieuwe systematiek. Leden wilden graag vóóraf inzicht in wat bepaalde duurzaamheidsresultaten opleveren in euro’s. Foqus planet Duurzame ontwikkeling biedt dat inzicht nu, wat motiveert om verdere stappen te zetten. Elke melkveehouder kan kiezen voor duurzaamheidsmaatregelen die passen bij zijn of haar eigen bedrijfsvoering waardoor we optimaal gebruik maken van onze diversiteit. We zijn als bestuur enorm trots op de resultaten van onze melkveehouders en bedanken hen voor hun tomeloze inzet.”

Doel van het programma is om te versnellen op duurzaamheid. Op dit moment ligt de focus op klimaat, een van de vier thema’s. De andere drie zijn diergezondheid- en welzijn, biodiversiteit en weidegang. Melkveehouders worden ondersteund met diverse klimaatworkshops en een speciaal online simulatieprogramma dat de effecten van de maatregelen op het erf doorberekend op duurzaamheidsresultaten. Binnen de vier thema’s kunnen de leden worden beloond op het resultaat op negen duurzaamheidsindicatoren. De hoogste toeslag kan worden behaald op de indicator broeikasgasuitstoot. Hiermee kan tot € 1,50 worden verdiend. Scoort een boer op alle indicatoren maximaal dan krijgt hij of zij de maximale toeslag van € 3,50 per honderd kilogram melk.

Samenwerkingen
Mireille Einwachter, chief sustainability officer van FrieslandCampina: “Klanten van FrieslandCampina hebben steeds vaker concrete klimaatdoelstellingen. Wij zijn een partner voor ze om deze doelstellingen te kunnen realiseren. Dankzij Foqus planet Duurzame ontwikkeling kunnen we onze duurzaamheidsprestaties, onderbouwd met harde data, voor klanten transparant maken, zodat ze meetellen in de realisatie van hun eigen doelen. Klanten beseffen dat deze prestaties financiële gevolgen kunnen hebben op het erf en zijn dan ook bereid om hierin mee te investeren. De interesse blijft toenemen, dit blijkt onder andere uit onze strategische samenwerkingen met bedrijven als Mars, Mondelēz, Danone, Nestlé en McDonald’s. We nodigen andere marktpartijen uit om ook deel te nemen en op die manier samen de zuivelketen verder te verduurzamen.”

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops