Groente & Fruitbrigade.jpg

Achtergrond

Groenten & Fruitbrigade bereikt mijlpaal van tien miljoen kilo

POELDIJK – De Groente & Fruitbrigade heeft de grens van 10 miljoen kilo verse groente en fruit bereikt in hun donaties aan voedselbanken. Deze mijlpaal is afgelopen week bereikt. Mary van Hoek-Hendriks, bestuurslid van Groente & Fruitbrigade, overhandigde symbolisch de 10 miljoenste kilo aan Henk Staghouwer, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Voedselbanken.

Redactie |

Groente & Fruitbrigade heeft door middel van een samenwerking met telers, kwekers en handelsbedrijven, die overschotten en niet-commerciële producten doneren, een effectief systeem opgezet om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd voedselonzekerheid te verminderen. Voedselbanken kunnen dankzij de donaties van Groente & Fruitbrigade hun klanten wekelijks een gezond aanbod bieden. De vereniging is een initiatief van vrijwilligers dat in 2018 is opgericht op het Freshpark in Poeldijk. Inmiddels heeft Groente & Fruitbrigade meer dan 75 vrijwilligers, drie strategisch gelegen sorteer- en distributielocaties hebben in Poeldijk, Venlo en Nagele en een landelijke dekking naar voedselbanken een gevestigde organisatie geworden.

Gezond en goed voedsel
"Groente & Fruitbrigade levert een cruciale bijdrage aan onze voedselhulp. Niet alleen door de grote hoeveelheden, maar vooral ook door de gezondheidswaarde van deze verse producten. Ze zijn hiermee een onmisbare partner in onze missie om goed en gezond voedsel beschikbaar te stellen voor iedereen’, aldus Van Hoek-Hendriks, die symbolisch de 10 miljoenste kilo aan Staghouwer overhandigde bij een van de 177 voedselbanken.

Een volwaardig en jaarrond aanbod
De vereniging ontvangt groente en fruit van verschillende schakels in de agrifoodketen, zoals van telers en kwekers die kampen met groente en fruit die niet aan het schoonheidsideaal voldoen tot overschotten bij handelsbedrijven. Ook is er een aantal partijen aangesloten vanuit maatschappelijke betrokkenheid die schenkingen doen. Van Hoek-Hendriks zegt: “We hebben ons sinds de oprichting gefocust op het opbouwen van volume en het bestendigen van onze organisatie. Onze focus naar de toekomst ligt op het creëren van meer variatie en het aanboren van nieuwe leveranciers eerder in de keten. Hiermee willen we een volwaardig jaarrond en gevarieerd aanbod bieden aan de voedselbankklant. Iedereen zou toegang moeten hebben tot goed voedsel. Daar dragen wij met onze vrijwilligers graag aan bij. Mensen die zich hierbij aan willen sluiten zijn van harte welkom, als vrijwilliger of als leverancier.”

Bron: Levensmiddelenkrant