1904 drieluik_pand.jpg Foto: Grolsch

Fabrikanten

Grolsch blijft inzetten op duurzaamheid

ENSCHEDE – Bierbrouwer Grolsch heeft in 2023 goede resultaten bereikt op het gebied van duurzaam ondernemen. Deze week publiceerde het bedrijf haar duurzame highlights 2023. Een van de hoogtepunten was onder andere de ‘niet-zo-nieuwe’ krat, vrijwel geheel gemaakt uit oude Grolsch-kratten.

De brouwerij heeft veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Bij het ontwerpen van nieuwe verpakkingen wordt daar goed naar gekeken. Naast dat de nieuwe kratten gemaakt worden van oude kratten zijn er ook ribbels en reliëf aangebracht om stickers op de kratten makkelijker te verwijderen waardoor ze langer mooi blijven. “Maar ook op het gebied van water zitten we niet stil’, vertelt Susan Ladrak, sustainability manager bij Koninklijke Grolsch. “Zo hebben we het afgelopen jaar - samen met verschillende andere partijen uit de regio - verder gebouwd aan ‘De Twentse Golf’.”

Schoon water
Voldoende schoon water is voor de brouwer niet alleen belangrijk voor de productie van bieren, maar ook voor het schoonhouden van de brouwerij. “Samen met vele anderen zetten we ons via De Twentse Golf in voor voldoende waterbeschikbaarheid in de regio Twente, met voor ons als belangrijkste thema's het reduceren van ons watergebruik en het zuiveren en hergebruiken van ons brouwerijafvalwater. De komende tijd gaan we onderzoeken hoe we ons eigen afvalwater kunnen zuiveren en het weer als proceswater (spoelwater) kunnen inzetten in de brouwerij. Op deze manier kunnen we ons watergebruik significant verlagen en een positieve bijdrage leveren aan het oplossen van waterschaarste in Twente”, vertelt Ladrak.

Andere highlights zijn onder andere de verlaging van de CO₂-emissie reductie van 74% door gebruik te maken van warmte van Twence. Door slimmer gebruik te maken van de binnenvaart voor de export naar het Verenigd Koninkrijk wordt een stap gemaakt in de CO₂-reductie van het transport. Meer dan 85% van de verpakkingen voor de Nederlandse markt is hervulbaar of recyclebaar en er wordt 65% minder folie gebruikt bij de verpakking van de pallets met blik. De brouwerij schakelt ook over van Europese windenergie naar zonne-energie uit eigen land, is er een zonnecarport gebouwd boven de bezoekersparkeerplaats en zijn er extra laadpalen bij de brouwerij geplaatst.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops