Foto---Maatschappelijk-akkoord-0-btw-groenten-en-fruit-3-.jpg Foto: Harmen de Jong / ANP Pers Support

Formules

Grote steun voor nul procent btw op groenten en fruit

DEN HAAG – Er is grote steun voor het ‘Maatschappelijk akkoord 0% btw op groenten en fruit’. Op Nationale Groente- en Fruitdag hebben diverse partijen het akkoord ondertekend. Daaronder supermarktketens, politici, experts en (maatschappelijke) organisaties uit de zorg, voeding en wetenschap, onderwijs en kinderrechten.

Redactie |

In het akkoord vragen de ondertekenaars aan de overheid om uiterlijk per 1 januari 2025 de btw op verse groenten en fruit af te schaffen. Het is volgens hen een doelmatige en effectieve maatregel die gezondheidswinst oplevert, zowel op de lange als korte termijn. De retailpartijen die het akkoord ondertekend hebben, supermarktketens Aldi, Dirk, Plus en Ekoplaza als ook Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland, beloven dat de producten ook daadwerkelijk 9% goedkoper worden voor de consument.

Juridisch
De ondertekenaars zijn het ook allemaal eens met de afbakening van verse en onbewerkte groenten en fruit die passen in de Schijf van Vijf. Deze is helder en prima werkbaar voor zowel de betrokken partijen in de keten als de Belastingdienst. Zij beloven geen juridische procedures te gaan voeren.

Het Maatschappelijk akkoord is een initiatief van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) en GroentenFruit Huis. “De invoering van 0% btw op groenten en fruit, uiterlijk per 1 januari 2025, is een noodzakelijke stap om een Gezonde Generatie in 2040 te realiseren. Wij beschouwen het als een essentieel onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de overheid een gezonde voedselkeuze beter mogelijk maakt voor grote groepen in de samenleving”, zegt Tom Oostrom van AVGG. Cathy van Beek van GroentenFruit Huis voegt daaraan toe “Sinds corona is het besef over het belang van gezonde voeding gegroeid. Dit resulteerde in weliswaar in een lichte stijging. Maar de door het Voedingscentrum dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit is nog lang niet in zicht. 0% btw in combinatie met andere maatregelen, kan daar zeker bij helpen.”.

Bron: Levensmiddelenkrant