hoofdfoto (2).jpg Thomas Streefland en Eva Schepens voor hun toekomstige winkel.

Ondernemers

Haarlemse ondernemer maakt supermarktdroom waar in Rosmalen

ROSMALEN – Thomas Streefland werkt al zijn hele leven in de supermarktwereld en heeft altijd de droom gehad om zijn eigen winkel te mogen openen. En nu is het moment dan bijna daar: in juni opent hij samen met zijn partner Eva Schepens een gloednieuwe Plus in het Brabantse Rosmalen. Levensmiddelenkrant sprak met Streefland over de aankomende opening en zijn weg ernaar toe.

Zoë Kools |

Streefland is opgegroeid in de wereld van supermarkten. Hij vertelt: “Mijn opa was kruidenier en mijn vader heeft jarenlang eigen winkels gehad. Ik wilde graag verder groeien in deze branche en daarom doorliep ik in 2005 het hbo duaal-traject winkeltrainee bij Albert Heijn. Na afronding van dit traject ben ik tien jaar lang werkzaam geweest bij Marqt, waar ik in verschillende functies verantwoordelijk was voor de openingen van diverse vestigingen. Uiteindelijk ben ik in 2020 bij Plus terechtgekomen. Ik heb er de ondernemersopleiding gevolgd en afgerond, met het uiteindelijke doel om een eigen supermarktvestiging te exploiteren.”

All-in
Zo’n twee jaar geleden voltooide Streefland de ondernemersopleiding bij Plus, maar hij opent nu pas zijn eigen winkel. “Het kan even duren voordat de juiste winkel voorbijkomt”, legt Streefland uit. “Er moet natuurlijk een ondernemer zijn die zijn winkel wil verkopen, en de winkel en locatie moeten dan ook nog eens goed aansluiten op de ondernemer. In Haarlem en omgeving vond ik niet de juiste winkel. Bij het starten van de opleiding had ik aangegeven te willen verhuizen voor een winkel en dat is wat we uiteindelijk ook gedaan hebben. We vertrokken richting het zuiden.”
Want in Rosmalen kwam voor Streefland de perfecte kans voorbij, wat voor de ondernemer en zijn gezin uit Haarlem best een stukje verderop is. Streefland vertelt: “Omdat de kans er nu is om mijn droom waar te maken, hebben we besloten er volledig voor te gaan, echt all-in. We zijn met het hele gezin verhuisd naar Brabant en Eva heeft ook haar baan opgezegd, zodat we samen de winkel tot een succes kunnen maken.”

Goede balans
Ook Schepens is geen onbekende in de supermarktwereld. Sterker nog, Streefland heeft zijn partner en de moeder van zijn kinderen leren kennen bij Marqt. “We werkten daar samen, dus Eva heeft ook al ruime ervaring in de supermarktbranche. En door ons eerdere collegaschap gaat de samenwerking voorspoedig. We hebben goed nagedacht over de rolverdeling om te zorgen dat de winkel succesvol zal worden. Eva heeft met haar achtergrond veel ervaring met HR en administratie, maar zorgt ook voor alles met betrekking tot het lokale assortiment. Ik zal me richten op de dagelijkse operatie van de winkel en samen zullen we veel in de winkel te vinden zijn. Er is dus een goede balans”, vertelt Streefland.

"Een compleet nieuwe winkel openen geeft veel energie"

Eigen keuze bij Plus
De ervaring van het koppel heeft geleid tot de keuze voor Plus. “We willen graag de focus leggen op onze samenwerking met lokale telers en producenten. Omdat Plus een ondernemerscoöperatie is, geeft dat de mogelijkheid om veel eigen keuzes te maken”, vertelt Streefland. “De Plus-formule sluit goed aan bij onze visie en met onze lokale inslag hebben we een prachtige supermarkt staan voor dagelijkse boodschappen in combinatie met een bijzonder lokaal assortiment. Al een half jaar lang gaan we bij potentiële partners thuis langs om hun producten te proeven en afspraken te maken over de toevoeging ervan aan ons assortiment.”

Nieuwe wijk, nieuwe winkel
Voor zijn nieuwe winkel was Streefland uiteindelijk niet afhankelijk van een verkopende ondernemer. De winkel is namelijk een nieuw vestigingspunt en wordt volledig van de grond af opgebouwd. “Voor Plus is dit vrij uitzonderlijk, dus ik ben erg blij dat ik deze kans al aan het begin van mijn carrière als ondernemer krijg. Ik ben bij Marqt verantwoordelijk geweest voor de opening van zes vestigingen en ik weet hoeveel energie het geeft in een winkelteam wanneer een compleet nieuwe winkel wordt geopend”, zegt de ondernemer. “Ook geeft de bouw van de nieuwe Plus-winkel mij de kans om betrokken te zijn vanaf dag 1. Ik kon me bijvoorbeeld in december buigen over de bouwtekeningen en meedenken over de indeling van de winkel.”
De winkel wordt gebouwd in De Groote Wielen, een grote nieuwbouwwijk bij Rosmalen die nog deels in aanbouw is. Er wonen nu zo’n 11.000 mensen, maar uiteindelijk zal de wijk goed zijn voor ruim 18.000 bewoners. “Mijn klanten zullen veel jonge gezinnen zijn, met diverse inkomens. Daarom moesten we goed nadenken over waar deze klanten behoefte aan hebben. De winkel krijgt een uitgebreid versaanbod waaronder een gedeelte met vers gemaakte maaltijden en zoals eerder genoemd veel lokale producten”, vertelt Streefland.

Definitieve opening
De bouw van de winkel – en daarmee de opening – is meerdere malen uitgesteld en heeft daarom langere tijd geen definitieve datum gekregen. “Maar”, zegt Streefland, “de bouw is nu eindelijk in de laatste fase gekomen. Een openingsdatum noemen was eerst lastig, maar we kunnen nu eindelijk melden dat op woensdag 12 juni Plus Streefland de deuren zal openen.” Het ondernemerskoppel gaat samen met het team de officiële opening groots vieren met onder andere diverse proeverijen van producten uit het lokale assortiment van Plus Streefland.
Of Streefland nog verdere ambities heeft? “Ambities heb ik altijd, maar deze winkel heeft mijn volledige aandacht. Op lange termijn hoop ik een steentje bij te kunnen dragen aan de coöperatie. Maar naast het ondernemerschap heb ik ook een leuk jong gezin waar ik graag tijd mee doorbreng en dat is goed te combineren met deze winkel die lekker dicht bij huis is”, eindigt de oudinwoner van Haarlem.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.