escalator-4525063_1920.jpg

Achtergrond

ING: Tabaksverbod zorgt voor omzetverlies supermarkten

AMSTERDAM – De omzet van de supermarkten zal in 2024 ongeveer 1,7 miljard euro lager zijn. Dat verwacht ING door het verbod op tabaksverkoop vanaf 1 juli 2024. De tabaksverkoop is goed voor tussen de zeven en acht procent van de totale supermarktomzet. Dat is ongeveer 3,2 miljard euro op jaarbasis.

Redactie |

De bank verwacht dat ongeveer een derde van die omzet terecht zal gaan komen bij tabaks- en gemakszaken. De voedingsspeciaalzaken, waaronder de zaken statistisch worden gerekend, zullen een omzetstijging zien van ongeveer 10%. Omzet zal ook verschuiven naar tankshops en winkels in het buitenland.

Voor dit jaar denkt de bank dat er een licht herstel komt in de verkoopvolumes bij de supermarkten na twee jaar van forse krimp. De prijzen zullen in de supermarkt maar met zo een 1% stijgen. Prijsverlagingen zitten er volgens ING Research niet in door onder andere de hogere loonkosten. De hoge prijzen zorgden in 2023 voor een daling in de verkoopvolumes van ongeveer 3%. Consumenten gingen beter op hun uitgaven letten als een reactie op de sterk gestegen prijzen. Dit jaar is er een grote inhaalslag gemaakt met loonsverhogingen in vrijwel elke sector. Hierdoor is de bestedingsruimte van consumenten weer iets gestegen en dat merken de supermarkten in de volumes.

ing.png Bron: CBS/ING Research

Marktaandeel
Vorig jaar kon van de servicesupermarkten alleen Albert Heijn zijn marktaandeel vasthouden. De toevoeging van 50 Jan Linders winkels aan het winkelbestand was daar onderdeel van. Jumbo en Plus/Coop zagen hun aandeel juist dalen. Daarvoor waren twee redenen. Klanten stapten van duurdere A-merken over naar de goedkopere huismerken en klanten stapten vaker over naar de discounters. Dat zorgde is dat segment, bij supermarkten als Lidl, Dirk, Vomar en Nettorama, juist voor groei van het marktaandeel. De bank zag in de laatste maanden van 2023 wel weer een verschuiving terug naar de servicesupermarkten.

De inflatie van de afgelopen twee jaar zorgde voor en sterkte omzetstijging bij de supermarkten. Vorig jaar was die groei, volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek en marktonderzoeker Circana, ruim 8%. Het verkoopverbod zal voor het eerst in twintig jaar zorgen voor een omzetdaling.

Bron: Levensmiddelenkrant