Opening-Jumbo-Ranst-Foto-1-1024x683.jpg De opening van de winkel in Ranst op 18 november 2020

Buitenland

Jumbo draagt twee Belgische filialen over aan franchisers

BRASSCHAAT – Supermarktketen Jumbo gaat eind dit jaar twee filialen in België overdragen aan franchisers. De Belgische tak van Jumbo heeft in bij onze zuiderburen nu 31 winkels waarvan 21 filialen en 10 franchisewinkels. De supermarkten in Ranst en Rijkevoorsel, beide in de provincie Antwerpen, gaan in november over.

Gerard van Oosbree |

De overgang naar zelfstandige ondernemers leidt in België doorgaans tot tegenstand van personeel en vakbonden. Bij Delhaize leidde het bericht tot verzelfstandiging van de winkels tot acties, stakingen en winkelsluitingen. Personeel en vakbonden vrezen daar voor een verslechtering van de arbeidsomstandigheden als het personeel in dienst komt van een ondernemer. In een schriftelijke reactie zegt Jumbo België dat de impact voor het personeel zeer beperkt zal zijn. “De vertrouwde gezichten in de winkel blijven. Medewerkers gaan met behoud van hun arbeidsvoorwaarden mee over naar de nieuwe ondernemers. Hun arbeidscontract wordt door de ondernemers overgenomen.“

Ondernemers
Als reden voor de stap zegt het bedrijf dat ondernemers dichter bij de klanten in hun gebied staan en daarom betere service en een aangepast assortiment kunnen bieden. “We willen relevant blijven voor de Belgische klanten en kijken continu naar hoe we de winkels en ons winkelbestand nog verder kunnen verbeteren. Nu we bijna vier jaar onderweg zijn met Jumbo in België kijken we naar wat onze formule succesvol maakt in België. We zien dat winkels die door franchisers aangestuurd worden meer mogelijkheden hebben om lokaal een bijdrage te leveren aan de maatschappij en de winkel nog beter rond de klant te bouwen. Dat zit in verschillende elementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dat een ondernemer over het algemeen een nog grotere betrokkenheid en gevoel bij het lokale marktgebied heeft en daardoor beter kan inspelen op de (maatschappelijke) behoeften. Op basis daarvan kan een ondernemer ook gemakkelijker lokaal relevant assortiment opnemen en extra ambacht en productie aan de winkel toevoegen, zoals een beenhouwerij”, meldt de supermarkt.

Tussen de regels door is te lezen dat de zelfstandige Jumbo-winkels het beter doen dan de filialen die vanuit het hoofdkantoor worden aangestuurd. Dezelfde argumenten gebruikt Delhaize. Jumbo verwacht dat er meer winkels worden omgezet en bekijkt dat per winkel.

Bron: Levensmiddelenkrant