CBL toont voorwaarden voor zero-emissietransitie

LEIDSCHENDAM – Omdat in het Klimaatakkoord is afgesproken om in 2025 circa dertig tot veertig zero-emissiezones in Nederland te hebben, is in februari dit jaar de Uitvoeringsagenda Stadslogistiek uitgebracht. Nu heeft het CBL het position paper ‘Duurzame bereikbaarheid’ gelanceerd, waarin de sector drie voorwaarden beschrijft om de uitvoeringsagenda te realiseren en succesvol te laten zijn. Dit zijn condities die de supermarkten en groothandels extra willen uitlichten.

De eerste voorwaarde moet zorgen voor uniforme en duidelijke afspraken op nationaal niveau op gebied van emissies en zero-emissiezones. Zo zou regelgeving waarbij steden individuele keuzes maken onwerkbaar zijn, aldus het CBL.

Twee
De tweede voorwaarde stelt dat er geïnvesteerd moet worden in duurzame energie-infrastructuur. “Om uiteindelijk richting de standaard van zero-emissievoertuigen te bewegen, is het essentieel dat er voldoende laadmogelijkheden beschikbaar zijn en moet er aansluitvermogen worden gerealiseerd”, zo staat in het position paper.

Drie
De laatste voorwaarde brengt naar voren dat er moet worden gekeken naar wet- en regelgeving in integraliteit. Zo zegt het CBL dat het voor hun leden van belang is dat de overheid wet- en regelgeving op het gebied van transport afmeet aan de gestelde duurzaamheidsambities met betrekking tot klimaat en leefbaarheid.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops