Handscanning supers breekt door | Levensmiddelenkrant

Handscanning supers breekt door

NIEUWVEEN – Zelfscanning met handscanners breekt breed door in de Nederlandse supers. Na Albert Heijn, Dirk van den Broek en DekaMarkt gaat ook Spar komend jaar van start met hand­scanning. Bij Detailresult (Deka en Dirk) ligt een uitrol voor de hand.

“De pilot met zelfscan bij Spar staat gepland voor 2010”, aldus hoofd winkelsupport Paul Willems bij Spar. De organisatie wil een nieuwe generatie handscanners introduceren die meer kunnen. Met het systeem van Toshiba Tec kunnen klanten via internet een boodschappenlijstje maken dat in de winkel kan worden opgehaald. Het systeem houdt ook rekening met eventuele allergieën van de klant. Ook het koppelen van producten behoort tot de mogelijkheden. Zo kan het systeem een aanbieding nasivlees geven bij het scannen van nasikruiden.

Grote verandering
DekaMarkt, die net als Dirk vorig jaar met een test startte, is positief over de eerste bevindingen. “De komst van zelfscan is net zo’n grote verandering als de overstap van bediening naar zelfbediening zestig jaar geleden”, aldus operationeel directeur Aad van Well van DekaMarkt. Volgens hem verandert ‘boodschappen doen’ door de komst van zelfscanning fundamenteel. “Met handscan hoef je niet te wachten bij een kassa, dus tijdsduur kun je zelf doseren. Van medewerkers vraagt het een servicegerichte houding richting de klant.” De test die momenteel bij een Deka in Beverwijk loopt, verloopt goed. De gemiddelde besteding is met zelfscanning twee keer zo hoog. Vooral jongeren en ouderen maken gebruik van de hand­scanners, de leeftijdsgroep 45 tot 55 jaar een stuk minder. Deka vindt zelfscanning overigens alleen rendabel in winkels in de grootste omzetklassen. Deze winkels moeten dan 40 procent van de omzet met handscanning binnenhalen. “In de pilot in Beverwijk is het nog niet zo ver, maar het gaat wel die kant op.” Binnen drie maanden volgt een tweede pilot. Dirk van den Broek is naar eigen zeggen ook positief over het systeem. Later dit jaar volgt een beslissing over een uitrol.

Bron: