astempelmanceoeneco-maritvanegmondceoalbertheijn.jpg As Tempelman, ceo Eneco, en Marit van Egmond, ceo Albert Heijn

Formules

Albert Heijn op weg naar een uitstootvrije keten

ZAANDAM – Albert Heijn gaat een samenwerking aan met Eneco voor de afname van groene stroom. Dat wordt opgewekt op een nog te bouwen ecologisch windpark, midden op de Noordzee. Eind 2026 zal het windpark operationeel zijn.

Lisa van der Linden |

Albert Heijn heeft als klimaatdoel dat er in 2050 een uitstootvrije keten is. De afgelopen jaren heeft de Zaanse formule al fors geïnvesteerd in volledig klimaatneutrale winkels, distributiecentra en kantoren. Dat komt mede door de overstap naar 100% Hollandse windenergie, begin 2021. Maar een compleet CO2-vrije energieketen bewerkstelligen kan alleen als er nieuwe duurzame bronnen zijn voor de energieafname. Windpark Ecowende is daar de oplossing voor, daarom kiest Albert Heijn ervoor om een langdurige samenwerking aan te gaan met Eneco. Die duurt maar liefst vijftien jaar, waarmee de supermarktketen bijdraagt aan verdere verduurzaming. Met de opwekking van de windenergie voorziet Albert Heijn in maar liefst de helft van de eigen stroombehoefte. Dit is vanaf 2027 en gaat gebruikt worden voor de stroomvoorziening van thuisbezorging en bevoorrading van de winkels.

Marit van Egmond legt uit waarom deze samenwerking past bij de ambities van Albert Heijn: “Windenergie wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de vermindering van de CO2-uitstoot. Iets waar we als Albert Heijn continu stappen op zetten. De strategische samenwerking met Eneco, waarbij we stroom afnemen van het nieuwe windpark en zo voor de helft voorzien in onze eigen stroombehoefte, sluit dan ook naadloos aan bij onze ambities richting een keten zonder CO2-uitstoot in 2050.”

"Windenergie belangrijk onderdeel van de vermindering van de CO₂-uitstoot"

Ecowende
Op 53 kilometer afstand van IJmuiden wordt midden op de Noordzee een volledig nieuw windpark gebouwd. En dat helemaal in harmonie met de natuur. Er wordt rekening gehouden met hoe vogels en vleermuizen, zeezoogdieren en andere dieren leven. De overlast op hun leefomgeving wordt beperkt tijdens de bouw en daarna het operationeel zijn van het park. Daarnaast moet rondom het park een florerende onderwaterwereld ontstaan.
As Tempelman, ceo bij Eneco, reageert op de samenwerking: “Albert Heijn toont sterk leiderschap, niet alleen door duidelijke klimaatdoelen te stellen, maar ook door concrete stappen te blijven zetten om zijn ambities waar te maken. Een goed doordachte strategie voor de energievoorziening is daarbij van groot belang om de CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd de kosten beheersbaar te houden. Met deze mooie samenwerking blijven we bijdragen aan een succesvolle energietransitie naar een duurzaam Nederland.”
Met een geïnstalleerd vermogen van circa 760 MW moet Ecowende ongeveer 3% van de huidige Nederlandse elektriciteitsvraag kunnen vergroenen.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.