Jumbo in Goor duurzaamste supermarkt Benelux

VEGHEL - Jumbo opent binnenkort het meest duurzaam ontworpen supermarktpand van de Benelux in Goor. Diverse duurzaamheidsaspecten zorgen voor een totale BREEAM-ontwerpscore van 90,79 procent.

Met deze score heeft de supermarkt de hoogste classificatie, ‘Outstanding’, verkregen. Het pand is onderdeel van de duurzaamheidsplannen van de formule op het gebied van klimaatbewust en toekomstbestendig bouwen en distribueren. Voor het pand is onder meer gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en FSC gecertificeerd hout. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. De winkel wordt opgewarmd door vrijgekomen warmte van de koel- en vriesschappen en waar nodig extra verwarmd door een warmtepomp.

Op het dak van de Jumbo is 2850 vierkante meter beplant met sedumplantjes en zijn er 360 zonnepanelen geplaatst. Overige stroom wordt groen ingekocht. Een speciaal ventilatiesysteem zorgt voor optimale en gezonde luchtkwaliteit die is afgestemd in zones op klanten en medewerkers in de winkel. De omgeving van het pand is ecologisch ingericht met een insectenhotel, ruimte voor vleermuizen en broedkasten voor vogels.

Ondernemer Tijn Leussink: “Zo hebben we veel gebruik gemaakt van materialen die, indien de winkel ooit weer verbouwd wordt, opnieuw gebruikt kunnen worden. Circulair noemen we dat. Zo is de LED-verlichting bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled plastic. Maar ook voor tussenwanden, vloerdelen en onderdelen van de klimaattechniek is gekozen voor materiaal dat gerecycled is of later eenvoudig en volledig kan worden hergebruikt. Zo geven we materiaal een tweede leven en verminderen we afval.”

Douwe Snel, directeur franchise & real estate Jumbo: “De nieuwe winkel in Goor is door het ondernemerschap van de gebroeders Leussink een prachtig voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in onze winkels en is daarmee écht ons visitekaartje op het gebied van duurzaamheid. We hopen dan ook dat we elementen uit deze winkel snel door kunnen voeren in onze andere winkels.”

Bron: Levensmiddelenkrant