2 miljard Fairtrade bananen verkocht in 25 jaar

UTRECHT – Het aantal gegeten Fairtrade bananen in Nederland zal dit jaar boven de twee miljard stuks komen. De eerste Fairtrade banaan werd in 1996 in Nederland verkocht. Sindsdien zijn bijna 350 miljoen kilo bananen in de boodschappenmand van de Nederlander beland. Met de verkoop van de eerlijke bananen is € 24 miljoen opgehaald aan Fairtrade premie voor boeren en werknemers op bananenplantages.

Fairtrade zet zich in voor betere leef- en werkomstandigheden van bananenboeren- en werknemers in onder meer Peru, Ecuador, de Dominicaanse Republiek en Colombia. Dit doet het bedrijf al 25 jaar bijvoorbeeld door de lancering van verschillende Leefbaar Loon instrumenten, zo is er een Fairtrade basisloon voor werknemers en is de Fairtrade premie ingezet om richting een leefbaar loonniveau te komen.

Volumegroei
Sinds het begin van de verkoop is het volume blijven groeien. Het eerste jaar werd er voor 5,6 miljoen kilo aan bananen verkocht, in 2020 groeide de verkoop naar 38 miljoen kilo. Fairtrade laat weten dat dit mede komt doordat supermarkten Plus, Coop, Spar, Jan Linders en Boon’s Markt enkel nog Fairtrade bananen verkopen. Momenteel is volgens de non-profit organisatie zo’n 25 procent van de bananen in Nederland Fairtrade gecertificeerd. Om de naamsbekendheid van Fairtrade producten nog groter te maken organiseert de organisatie 30 oktober t/m 7 november de Fairtrade Week. Zo’n 5.000 supermarkten en winkels houden acties om het Fairtrade aanbod in de schijnwerper te zetten.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops