Fabrikanten

Bols flink omhoog op eerste beursdag

AMSTERDAM - Lucas Bols was woensdag in trek op Beursplein 5. Het aandeel van de jenever- en likeurproducent ging bij zijn terugkeer op het Damrak flink omhoog.

Willem-Paul de Mooij |

De aandelen Bols werden voor 15,75 euro in de markt gezet. Een directe verwijzing naar het geboortejaar van de vroegste voorloper van het bedrijf: 1575. Een mooie, maar toevallige ontwikkeling, stelde topman Huub van Doorne. Nog toevalliger was de eerste koers na opening van de handel: 16,52 euro. In 1652 werd de naamgever van het huidige bedrijf, Lucas Bols, geboren. Hij is de man die van Bols een grootmacht in jeneverland maakte.

De nieuwe bestuursvoorzitter van beursuitbater Euronext Amsterdam, Maurice van Tilburg, trok de historische lijn door en wees op de eveneens eeuwenoude band tussen de jeneverstoker en de beurs. Lucas Bols kocht in een vroeg stadium voor 9000 gulden aandelen in de VOC. Een essentiële investering, aldus Van Tilburg, omdat het bedrijf daarmee toegang kreeg tot de beste specerijen en de mogelijkheid kreeg zijn drank internationaal te verkopen.

Het belang van de beursgang gaat echter verder dan symboliek alleen, zei Van Doorne na afloop van de ceremonies. De beursgang is volgens hem bovenal bedoeld om de verdere groei van Bols mogelijk te maken, hoewel de opbrengst in eerste instantie vooral wordt gebruikt om bestaande schulden af te lossen.

Dat daarbij voor de gang naar de beurs werd gekozen, in plaats van die naar andere financiers, heeft onder meer te maken met de publiciteit die de beurs oplevert. ,,We hebben zoveel aandacht gekregen sinds de aankondiging dat we naar de beurs gingen'', legde Van Doorne uit. ,,Er zijn zoveel particuliere beleggers die in ons willen investeren, dat helpt onze zichtbaarheid in de markt enorm vooruit.''

Het huidige Bols ontstond in 2006, nadat Van Doorne en andere bestuurders met hulp van investeerder AAC Capital de likeuren en gedistilleerde dranken overnamen van toenmalig eigenaar Rémy Cointreau. Het bedrijf boekte in 2013 een omzet van bijna 79 miljoen euro, die bijna voor de helft in West-Europa werd gerealiseerd.

Bols verkoopt ruim twintig merken in meer dan honderd landen. Bijna een kwart van de omzet komt uit Zuidoost-Azië (Asia Pacific), terwijl Noord-Amerika goed is voor 18 procent van de opbrengsten.

Het aandeel Bols was woensdag om 11.15 uur 16,23 euro waard.

Bron: ANP

bols-a900x525.jpg