e-truck.jpg

Fabrikanten

Campina gebruikt boerenstroom voor transport

AMERSFOORT – De eerste gekoelde elektrische vrachtwagen van Campina rijdt over de Nederlandse wegen. De nieuwe wagen rijdt op groene stroom, opgewekt door Campina-boeren. Het past in de ambitie van het bedrijf om over te stappen op e-trucks, vanwege het doel om in 2050 netto klimaatneutrale zuivel te produceren.

Redactie |

De elektrische vrachtwagen zal voornamelijk gekoelde, dagverse producten gaan vervoeren vanuit de FrieslandCampina-productielocatie in Maasdam naar het distributiecentrum van Plus in Barendrecht. De vrachtwagen wordt opgeladen in Maasdam met groene stroom die is opgewekt door Campina-boeren. Volledig opladen duurt ongeveer anderhalf uur en daarmee kan 250km worden gereden. De inzet van de vrachtwagen leidt tot ongeveer vijftig ton CO2-besparing per jaar. Het is de ambitie van FrieslandCampina om in de toekomst meer elektrische vrachtwagens in te zetten.  

Betere toekomst
Logistiek dienstverlener Simon Loos zorgde voor de ontwikkeling en uitvoering van dit initiatief. Aniruddha Kusurkar, managing director consumer dairy Netherlands bij FrieslandCampina: "We zijn ontzettend trots dat onze eerste elektrische vrachtwagen vandaag de weg op gaat. Met ons zuivelmerk Campina zetten wij ons in voor een betere morgen: voor een betere ochtend én een betere toekomst. Met deze gekoelde e-truck stoten we minder CO2 uit. Zo zijn we een stap dichterbij het behalen van onze klimaatdoelen." Ook Tony Vendrig, directeur supply chain Plus Retail is blij met de stap die Campina zet: "Bij Plus werken we aan het verlagen van onze impact op het milieu en vinden het belangrijk dat onze leveranciers hier ook aandacht voor hebben. We zijn dan ook blij met dit mooie initiatief van FrieslandCampina, waardoor we gezamenlijk een stap zetten richting het verminderen van de CO2-uitstoot."

Klimaatneutraal
FrieslandCampina heeft in zijn klimaatplan staan dat er in 2050 netto-klimaatneutraal zuivel worden geproduceerd. Daarnaast streeft de zuivelonderneming ernaar om de broeikasemissies in de eigen productieketen met 63% te verminderen in 2030, ten opzichte van 2015. Ook de leden-melkveebedrijven moeten in diezelfde periode een reductie van 33% bereiken. In het overige deel van de toeleveringsketen is dat streven een verlaging van 43%. Steeds meer Campina-boeren zijn ook energieboer, zoals dat wordt genoemd: ze wekken groene stroom op uit wind, zon en mest. De groene boerenstroom wordt gebruikt voor de productie van alle Nederlandse Campina-producten en vanaf nu dus ook voor het laten rijden van de zwaargewicht gekoelde elektrische vrachtwagen.   

Bron: Levensmiddelenkrant