FNV begint nieuwe acties

UTRECHT – Na anderhalve maand noodgedwongen stilte zijn de acties in de supermarkten weer van start gegaan. Zo is in Velsen-Noord actie gevoerd. “We eisen 5 procent loon erbij, behoud van de zondagstoeslagen, maar we willen ook dat het pensioenakkoord wordt uitgevoerd en dat mensen eerder kunnen stoppen met werken”, zegt Mari Martens FNV-sectorhoofd handel.

De supermarkten hebben eenzijdig en zonder een akkoord met de vakbonden een mini-loonsverhoging afgekondigd. Martens: “Als ze dit, de dag voor de acties weer beginnen, naar buiten brengen, geeft dat hoop voor de toekomst. Maar dit wordt een traject van lange adem.”

Voorlopig wordt elke dag een regionale staakstraat geopend. “Die zijn dan tegelijk door medewerkers vanuit elke supermarkt of supermarktdistributiecentrum te bereiken”, zo legt Martens uit. “We hebben uit het hele land reacties gekregen van soms individuele medewerkers die iets willen doen. De supermarkten en distributiecentra liggen verspreid over het land en door de regionale inzet van staakstraten polsen we landelijk meteen de actiebereidheid.”

Bron: Levensmiddelenkrant