GIESSEN – Ongemerkt kinderen verleiden om meer groente te eten. Dat is het doel van het ‘intelligente groentebord’ waar Hak aan werkt. Het ontwerp en de productie is in volle gang: vanaf begin 2021 komt het bord op de markt.
Op deze manier wil de groentefabrikant kinderen tussen de vier en acht jaar en de ouders helpen gezonder eetgedrag te creëren. In samenwerking met Wageningen University & Research keek Hak naar de mogelijkheden om de zintuigen te beïnvloeden bij onbewust eetgedrag.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld niet meer dan 73 gram groente per dag eten, terwijl de richtlijnen aangeven dat vier- tot achtjarigen tussen de 100 en 150 gram zou moeten eten. Ook eet 40 procent van de leeftijdsgroep minder dan vijf dagen per week groente. “Daarom zijn we gaan nadenken hoe we de kinderen kunnen helpen meer groente te eten”, vertelt Nicole Freid, directeur innovatie en marketing bij Hak. “In plaats van vertellen wat moet, zijn we gaan kijken hoe we dit probleem zo dicht mogelijk bij het eetmoment van de kinderen zelf kunnen aanpakken. Dus aan tafel, zonder teveel gedoe en op subtiele wijze.”
Inzichten
Volgens de experts en Hak zorgt is dit bord een mix van vorm, grootte, volume, materiaal, kleur, indeling en positionering van de groente. Daarmee zou het eetgedrag van kinderen positief beïnvloed kunnen worden, zonder dat zij dat doorhebben. Begin 2021 presenteert Hak de onderliggende inzichten.
Bron: Levensmiddelenkrant