Fabrikanten

'Heineken heeft weinig last van Grexit'

AMSTERDAM - Marktleider Heineken zal weinig hinder ondervinden van een eventueel uittreden van Griekenland uit de euro. Dat stelt Rabobank maandag in een rapport over de bierbrouwer.

Volgens de bank heeft Heineken, dat 70 tot 75 procent marktaandeel en verschillende brouwerijen heeft in het land, in het verleden al goed ingespeeld op verschillende scenario's, waaronder een Grexit. Rabobank stelt dat Griekenland goed is voor circa 1 procent van de brutowinst (ebit) van het concern. Dat was in 2007/2008 nog 3 tot 4 procent. In de afgelopen jaren daalde het verkoopvolume in het land tot 2,2 miljoen hectoliter. In 2008 was dit nog 3,3 miljoen hectoliter.

Het merendeel van de omzet van Heineken wordt overigens behaald buiten het eurogebied, aldus Rabobank. Daarbij zal een zwakkere euro de lagere winsten in Griekenland compenseren. Rabobank handhaafde het koopadvies voor de bierbrouwer met een koersdoel van 84 euro. Het aandeel Heineken stond maandag rond 9.50 uur 2,2 procent lager op 68,86 euro, in een 2,8 procent lagere AEX.

Bron: ANP

heineken_logo_lichtbak_kroeg_gevel_2-a900x525.jpg