dirk bodycam.jpg Foto: Dirk van den Broek

Formules

Bodycams voor winkelpersoneel Dirk

ALPHEN AAN DEN RIJN – Supermarktketen Dirk van den Broek zet als eerste winkel in Nederland bodycams in bij gespannen of dreigende situaties. Met de kleine camera’s die op de borst worden gedragen probeert de keten onveilige situaties te de-escaleren. Vorig jaar hield Dirk een succesvolle pilot met bodycams.

Redactie |

In Nederland worden bodycams al jaren gebruikt door politie en boa’s. In het Verenigd Koninkrijk worden de kleine camera’s ook al in winkels ingezet. Ze leggen de interactie van de drager en de klant met beeld en geluid vast en kunnen zo dienen als bewijs. Dirk zegt met de camera’s vooral te willen de-escaleren. Het model dat de supermarkt inzet heeft een schermpje waarop de gefilmde klant zichzelf kan zien en zo zijn gedrag zal aanpassen.

Samenleving
Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek: “Als supermarkt staan wij midden in de samenleving en hebben daarmee een verantwoordelijkheid voor klanten en onze medewerkers. Voor preventie hebben we altijd gebruikgemaakt van cameratoezicht in de winkels. De bodycams zijn voor ons een aanvulling op de werkvloer om dreigende situaties snel te de-escaleren, want elk incident is er één te veel voor onze collega’s en klanten.”

Dirk meldt dat de bodycams niet constant beeld en geluid opnemen maar alleen als de situatie daarom vraagt. Dan zal een getrainde medewerkers de camera activeren en dat melden aan de persoon die zich misdraagt die vervolgens ook zichzelf terugziet op het schermpje. In de gehouden pilot is juist de combinatie van het opnemen en het zichzelf kunnen zien succesvol gebleken. Het beeld en geluid wordt alleen opgeslagen en gebruikt indien dat nodig is voor het overhandigen aan bijvoorbeeld de politie.

Bron: Levensmiddelenkrant