Israëlische ondernemer voornemens Spar naar Israël te halen

NIEUWVEEN – De Israëlische ondernemer Amit Zeev heeft een intentieverklaring getekend met het van oorsprong Nederlandse Spar. Dat verklaarde Zeev tegenover nieuwsbedrijf Reuters. Het is de bedoeling van Zeev om bestaande winkels van een Israëlische supermarktketen om te zetten naar Spar supermarkten. Hij wil volgens Reuters daarmee meer concurrentie creëren en zorgen voor lagere kosten van voedsel.

Zeev was tot voor kort de baas van een van Israels grootste supermarktketens Yeinot Bitan. Juist dit bedrijf heeft in maart van dit jaar een deal gesloten met Carrefour. Daarbij wordt later dit jaar begonnen met het ombouwen van 150 Yeinot Bital-winkels naar de formule van de Franse winkelreus.

Inflatie
Israël gaat gebukt onder snel stijgende prijzen van de meest elementaire goederen, ondanks dat de jaarlijkse inflatie met 4,4 procent veel lager is dan in de meeste westerse landen. De Israëlische regering heeft onlangs winkeliers kunnen overtuigen om de geplande stijging van 20 procent van de gecontroleerde broodprijzen uit te stellen.

Concurrentie
Yair Lapid, premier van Israëls interim-regering, hoopt dat de komst van Carrefour grote prijsvoordelen gaat brengen. “Wij verwachten dat andere grote bedrijven dit voorbeeld gaan volgen”, zei Lapid zondag tijdens het kabinetsberaad. “Wie de prijzen op onverantwoorde wijze verhoogt, kan 's ochtends opstaan ​​en onverwachte concurrentie krijgen. Deze regering gelooft in concurrentie en openstelling van markten en zal niet aarzelen om in te grijpen."

Spar was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Levensmiddelenkrant