Krieltjes vaak gesneden grote aardappelen

AMSTERDAM - Voorgeschilde (mini) krieltjes in de supermarkt zijn vaak geen kleine aardappeltjes maar afgeronde blokjes die uit grote aardappelen worden gesneden. Dit geven supermarkten en de aardappelbranche toe bij navraag van foodwatch, in samenspraak met het Algemeen Dagblad (AD).

Volgens foodwatch wordt niemand hier ziek van maar worden we wel een beetje aardappelmoe van het feit dat zelfs zoiets simpels als een krielaardappeltje niet meer is wat het lijkt. De branchevereniging van de aardappelverwerkende industrie VAVI wijst erop dat er geen wettelijke bescherming is van krielaardappeltjes dus dat het niet verboden is grote aardappelen in blokjes te snijden, af te ronden en ze vervolgens krieltjes te noemen.

Verpakking
Ook Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus geven desgevraagd toe dat hun (mini)krieltjes deels gemaakt worden uit grote aardappelen. Albert Heijn overweegt om "dit bijsnijden op de verpakking van de mini-krieltjes te gaan vermelden als klanten hier waarde aan hechten”. Ook Aldi ‘staat open’ voor aanpassing.

Bron: Levensmiddelenkrant