Nederlands Visbureau: Visconsumptie met 3 procent gedaald

SCHEVENINGEN – Nederlanders hebben vorig jaar in totaal 162,7 miljoen kilogram vis, schaal- en schelpdieren (hele vissen, levend gewicht) geconsumeerd, dat is 3 procent minder dan het jaar ervoor. Dit meldt het Nederlands Visbureau, die onderzoeksbureau GfK de visconsumptie in Nederland liet onderzoeken.

Het verbruik van vis per persoon was 9,3 kilogram. GfK verklaart de lichte daling als gevolg van corona: “Vergeleken met vele andere voedingsmiddelen categorieën lijkt dit een knappe prestatie”. Van alle verkoopkanalen zijn de supermarkt, visspeciaalzaak en online de harde groeiers binnen vis, terwijl horeca, catering en groothandel er minder van verkochten.

Gezond
Wel is er een groep Nederlanders die vis meer is gaan zien als gezond, lekker en afwisselend. Ook was afgelopen jaar een periode waarin men zich extra bewust werd van het belang van gezond leven. Dit heeft ertoe geleid dat sommige landgenoten vaker kozen voor het eten uit de zee. Daarnaast is het voor velen steeds meer een gewoonte om vis te eten. Vanwege het bewust bezig zijn met een gezonde levensstijl en omdat veel op zichzelf wonende jongeren minder buitenshuis konden eten vanwege de coronamaatregelen, zijn zij afgelopen jaar steeds meer thuis vis gaan bereiden, meldt het onderzoek.

Belang vleesvervangers
Uit het rapport blijkt verder uit dat het groeiende belang van vleesvervangers, niet ten koste gaat van visconsumptie. Vooralsnog switchen kopers van vlees naar de vervangers van ervan, als ook naar kip en vis.

Vers
Vis dat Nederlanders kochten om thuis te consumeren, bestond voor 60 procent uit vers, diepvries en conserven waren goed voor de overige 40 procent. Het verssegment groeit al jaren, daar zijn vooral tweepersoonshuishoudens verantwoordelijk voor, komt naar voren uit het onderzoek.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops