Fabrikanten

ProVeg: vleestaks breed gedragen

ALMERE – Minister Henk Staghouwer van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft in een kamerbrief aangekondigd de mogelijkheid te onderzoeken om een heffing op vlees in te voeren. ProVeg laat daarop weten dat een meerderheid van de Nederlanders dit idee steunt. Dat blijkt uit een onderzoek dat de organisatie eerder heeft laten uitvoeren.

Renée Salome |

53 procent van de Nederlanders staan achter een extra belasting op vlees, onder jongeren is dat zelfs 61 procent, aldus de stichting die zich inzet voor het bevorderen van een plantaardig voedselsysteem.

Voor de helft plantaardig
In 2030 zou de helft van door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen moeten komen, heeft het kabinet ten doel gesteld. De extra belasting op vlees zou hieraan moeten bijdragen. Op dit moment komt 60 procent van de eiwitten nog uit dierlijke bronnen. Volgens ProVeg wordt ook deze doelstelling breed gesteund: 80 procent van de Nederlanders staat hierachter. 46 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat het nog niet hard genoeg gaat.

Hoopgevend
Directeur van ProVeg Nederland Veerle Vrindts vindt de aankondiging van de minister ‘hoopgevend’. "De lage prijzen waartegen vlees nu in de supermarkt verkocht worden zijn oneerlijk. De kosten voor het milieu en onze gezondheid zijn er niet in meegenomen. Een prijsprikkel kan mensen stimuleren om gezondere en duurzamere keuzes te maken. Met de opbrengsten kan de prijs op gezonde plantaardige voeding omlaag worden gebracht, waardoor je aan de kassa uiteindelijk niet duurder uit bent", zegt zij hierover.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops

primeur-bij-jumbo-weiderundvlees-van-nederlandse-dubbeldoel-koeien.jpg