Supermarkten zien omzet met 2,9 procent stijgen

DEN HAAG - De detailhandel heeft in oktober 3,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume lag 2,6 procent hoger.

Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen wisten supermarkten 2,9 procent meer om te zetten en speciaalzaken 1,3 procent. De online omzet was in oktober ruim 14 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben bijna 7 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, zogeheten multi-channelers, groeide met bijna 28 procent. Het statistiekbureau merkt op dat de omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 5,2 procent hoger dan in oktober 2017.

Bij non-food realiseerden de winkels in recreatie-artikelen, doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, kledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica en witgoed een omzetstijging. Bij de drogisterijen en de winkels in meubels en woninginrichting bleef de omzet nagenoeg gelijk. De omzet van de winkels in schoenen en lederwaren kromp in vergelijking met een jaar eerder, aldus het CBS.

Bron: ANP