'Verkoopverbod tabak einde voor dorpssupermarkt'

WOERDEN - Het Vakcentrum meent dat het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten veel dorpssupermarkten fataal zal worden. Supermarktondernemers in dorpen en gehuchten geven aan dat de continuïteit van hun bedrijf direct gevaar loopt.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Vakcentrum, de branche-organisatie die onder meer zelfstandig supermarktondernemers vertegenwoordigd. Bij de kleinere winkels is de tabaksverkoop goed voor circa 12 procent van de totale opbrengst. Zij vrezen dat niet alleen de tabaksverkoop wegvalt maar dat consumenten ook de overige supermarktaankopen dan elders gaan doen. Dat kan er toe leiden dat supermarkten niet levensvatbaar blijven. Het Vakcentrum stelt dat staatssecretaris Blokhuis nader onderzoek moet doen voor dat hij tot een verkoopverbod over gaat.

Onderzoek
Het Vakcentrum ontving van zo’n 600 supermarktondernemers een reactie op haar enquête naar de mate waarin de verkoop van tabak van belang is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. Meer dan de helft gaf aan dat een verkoopverbod een gevaar vormt voor de continuïteit van het bedrijf. Meer dan 20 procent vreest zelfs voor bedrijfsbeëindiging binnen een á twee jaar als gevolg van het verbod. Van de ondernemers die zijn gevestigd in een dorp vreest meer dan de helft direct voor hun bedrijf.

Demissionair staatssecretaris Blokhuis heeft aangegeven dit jaar onderzoek te willen doen hoe de verkoop van tabak vanaf 2030 in fases kan worden afgebouwd bij tankstations en bij tabak- en gemakszaken. Criterium hiervoor is volgens Blokhuis de financiële afhankelijkheid van de verkoop van tabak.

De gevolgen voor sommige supermarkten zijn dusdanig dat ze in de ogen van het Vakcentrum in dit onderzoek meegenomen moeten worden. Wanneer supermarkten dreigen om te vallen, lijkt er sprake van een financiële afhankelijkheid. Als die gevolgen in beeld zijn gebracht, kan er volgens het Vakcentrum een afgewogen besluit over een mogelijk verkoopverbod worden genomen.

Bron: Levensmiddelenkrant