Vegamonitor: Steeds minder mensen zien zichzelf als vleeseter

UTRECHT – Steeds minder mensen zien zichzelf puur als vleeseter. 55 procent van de Nederlanders typeert zich zo, dat was het jaar ervoor nog 59 procent. Dit blijkt uit de Vegamonitor, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu, een bedrijf dat zich sterk maakt voor duurzame alternatieven, naar het eetgedrag van Nederlanders.

Een kleine 34 procent van de huishoudens heeft het voornemen om in 2021 minder vlees te gaan eten en 31 procent van de Nederlanders geeft aan dit vooral te doen voor volgende generaties. Kinderen en de jongere generaties zijn zich bewuster van de schadelijke gevolgen van (veel) vlees eten en zetten ook stappen om dat te verminderen, jongeren onder de 30 jaar geven bijvoorbeeld twee keer zo vaak aan vegetariër of veganist te zijn, aldus de Vegamonitor.

Dit jaar verdiepte Natuur & Milieu het onderzoek met de vraag hoe ouders en kinderen elkaar beïnvloeden om minder vlees en vis te eten. Bij een vijfde van de huishoudens met kinderen tussen de 13 en 17 jaar, worden de ouders geïnspireerd door de kinderen om minder vlees te gaan eten. “Deze jonge generatie is zich bewust van de impact van vlees, handelt daarnaar en beïnvloedt oudere generaties. Wij vinden dat dit moet worden ondersteund: bijvoorbeeld door supermarkten die plantaardiger nóg aantrekkelijker kunnen maken en het aandeel dierlijk voedsel verkleinen”, stelt Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu.

Bron: Levensmiddelenkrant