Avocadoscanner tegen knijpen

VEGHEL – Food tech start-up OneThird heeft een scanner ontwikkeld die de rijpheid van avocado’s kan bepalen. Consumenten hoeven dan in de winkel niet meer in de vruchten te knijpen om te bepalen of ze de juiste rijpheid hebben. Het knijpen leidt tot kwaliteitsverlies en verspilling als de vruchten daardoor moeten worden weggegooid. Voor het uitvoeren van een haalbaarheidstest van de scanner in de winkel heeft het bedrijf van stichting Samen tegen Voedselverspilling een voucher gekregen. Daarmee wordt de helft van de kosten voor de test gedekt.

De avocadoscanner is al getest in een distributiecentrum van een retailer om ‘minder rijpe’, ‘rijpe’ en ‘overrijpe’ vruchten te detecteren. Met de scanner op de versafdeling van winkels kunnen consumenten zelf bepalen wat de rijpheid is. Een onderscheid tussen losse en verpakte ‘eetrijpe’ avocado’s is dan niet meer nodig. Volgens de stichting zorgt dat voor minder voedselverspilling en verpakkingsmateriaal.

flexibiliteit
Marco Snikkers, oprichter van OneThird: “De hele keten is er momenteel op ingericht dat de eetrijpheid van avocado’s wordt bepaald bij de AGF-leverancier en distributeur. Terwijl ‘eetrijp’ voor iedereen iets anders kan betekenen. Eetrijp voor gebruik in de salade (nog enigszins hard) versus eetrijp voor guacamole (zacht tot zeer zacht). Met dit project willen wij aantonen dat de verkoop van avocado’s mogelijk is met meer flexibiliteit voor de consument, minder verspilling en minder klachten als resultaat.”

Bron: Levensmiddelenkrant