Vakcentrum wil meerwaarde van ondernemers in spotlight zetten

Recordaantal aanmeldingen ZO2Z Award

WOERDEN - Het Vakcentrum is druk bezig met de organisatie van de ZO2Z Award, waarvan de winnaar in mei bekend wordt gemaakt. “We willen dat zelfstandige ondernemers meer erkenning krijgen voor hun vak en het hele land ziet welke meerwaarde franchisers hebben.”

Dat vertelt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, in een interview met Levensmiddelenkrant. Hoogstraaten doet uit de doeken hoe groot het animo is voor de door het Vakcentrum georganiseerde competitie en wat de toegevoegde waarde is voor ondernemers.

Wat is de gedachte achter de ZO2Z Award?
“Er zijn een hoop formules in Nederland die voor een groot deel worden gerund door excellente ondernemers. Alleen is het niet altijd bekend wie erachter de succesvolle supermarkt zit. Daarom willen we de zelfstandige ondernemers in het zonnetje zetten. Zij bieden meerwaarde aan de lokale maatschappij, door actief te zijn in de winkeliersvereniging en sportclubs te sponsoren. Deze inspanningen zijn wel bekend in de regio, maar daarbuiten niet. Daarom reiken wij de ZO2Z Award uit aan de beste ondernemer van Nederland die zich onderscheidt in zijn werk, kansen ziet liggen en een voorbeeld is voor andere ondernemers. Als brancheorganisatie zijn wij niet betrokken bij het uitkiezen van de winnaars, dat laten we over aan een onafhankelijk onderzoeksbureau.”

Aan welke eisen moeten ondernemers voldoen om kans te maken op deze titel?
“Ondernemers konden zichzelf aanmelden voor de competitie of ze werden door medewerkers aangemeld. In de eerste ronde wordt onderzoek gedaan door een onafhankelijk onderzoeksbureau dat contact opneemt met alle ondernemers die willen meedoen. Daarbij wordt gekeken naar ondernemerschap, werkgeverschap, klanten, assortiment en innovatie. Veel ondernemers bieden een werkplek aan jongeren met een verstandelijke beperking, halen ouderen op om boodschappen te doen of hebben innovatieve ideeën rondom afvalscheiding of het verminderen van voedselverspilling. Dat zijn allemaal elementen waar het onderzoeksbureau in de eerste ronde naar kijkt. Daarnaast moeten ondernemers een medewerkers- en klanttevredenheidsonderzoek aanleveren. Hieruit volgen de provinciewinnaars die vervolgens worden bezocht door het onderzoeksbureau met aanvullende vragen en voor een impressie ter plaatse. Deze ondernemers moeten ook allemaal de jury overtuigen waarom zij de beste ondernemer van het land zijn. De top drie die hieruit voortkomt krijgt bezoek van een vakjury, bestaande uit leden van het FNLI, CBL en het Vakcentrum. Op 14 mei, tijdens de Dag van het Vakcentrum, het jaarlijkse congres voor zelfstandige ondernemers en stakeholders, wordt de winnaar bekendgemaakt.”

Hoeveel ondernemers hebben zich dit jaar aangemeld?
“We hebben dit jaar een recordaantal aanmeldingen binnen gekregen. Twee jaar geleden hadden we er 200 en dit jaar zijn dat er 216. Dat is een stijging waar wij trots op zijn. We zien dat de hoeveelheid aanmeldingen uit alle delen van het land komen en van diverse formules zijn. Als je het relatief bekijkt, zijn er wel meer ondernemers van grote formules die zich aanmelden, maar daar zijn ook meer winkels van dus, dat is geen gekke uitkomst. Bovendien zegt dit helemaal niets, want in 2015 won Erwin Binneveld met Spar University de ZO2Z Award en toen had hij pas een aantal winkels. Kleine ondernemers komen dus ook zeker in aanmerking voor de titel beste, meest onderscheidende ondernemer van Nederland.”

Wat is de toegevoegde waarde van de competitie voor ondernemers?
“De zelfstandigen krijgen een flinke boost aan publiciteit en zien onder meer de omzet stijgen na het winnen van de award. Dat begint eigenlijk al bij de provinciewinnaars. Zij krijgen al gauw de lokale televisieomroep of regionale krant op bezoek. Bovendien versterkt het winnen van de ZO2Z Award het contact met het college van B&W en andere lokale partijen die zich bezighouden met retail in de gemeenten.”

Bron: Levensmiddelenkrant